Experții au inventariat mai multe situații cu care se confruntă partenerii care ajung la psiholog pentru a cere sfaturi. Știm deja despre riscurile de a aduce împreună lumea personală cu cea profesională.
Multe cupluri au fost nevoite să lucreze împreună cu partenerii. Atunci când deveniți părinți, problemele din trecut pot reapărea într-o formă mult mai proeminentă. Pe lângă cuplu, acum sunteți destinați să aveți grijă de un nou-născut. Această etapă poate fi destul de obositoare.
Nu este nicio surpriză faptul că cele mai multe cupluri își refac prioritățile atunci când devin părinți. Acest lucru poate duce la lipsă de comunicare între parteneri și ruperea relației pe termen lung.
Unii readuc probleme din trecut și le creează o plajă mult mai largă de acuzații. Iată ce spun terapeuții despre cele mai comune probleme împărtășite de parteneri.
Împărțirea sarcinilor
Dacă ai impresia că anumite sarcini au fost împărțite în mod eronat, un copil poate amplifica aceste idei. Chiar dacă responsabilitățile au fost setate într-o balanță corectă, un nou-născut poate fi un adevărat test.
“Împărțirea sarcinilor poate deveni o problemă, asta pentru că ambii parteneri se simt îngreunați și subapreciați. Cei mai mulți se confruntă cu o balanță între muncă, treburile casnice și creșterea copilului.”, spune Dr. Sarah Oreck, psihiatru. Unele cupluri se gândesc că un ajutor în plus ar putea reduce tensiunea, spun cei de la counselling-directory.org.uk.
Intimitatea
Atunci când apare un copil se schimbă dinamica în intimitate. Cel mai probabil, bebelușul va dormi în patul părinților, așa cum este și recomandat. Chiar dacă este normal ca momentele pasionale să fie diminuate, acest lucru poate crea frustrări.
Specialiștii spun că menținerea unei intimități în cuplu poate ajuta atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Este importantă comunicarea sentimentelor.
Stiluri diferite de parenting
De la orele de masă până la cele de somn, avem o evidență a tuturor lucrurilor pe care vrem să le împrumutăm din propria copilărie sau cele pe care vrem să le schimbăm, arată huffpost.com. Diferitele tipuri de parenting pot crea tensiune.
Adaptarea la rolul de părinte
Chiar dacă până acum ați fost un cuplu, de acum înainte sunteți părinți și va trebui să vă obișnuiți cu noul rol. Va trebui să descoperiți cum anume vă completați. Specialiștii spun că “venirea unui copil schimbă drastic focului de pe relație spre nou-născut”.
E important să vă reaminți faptul că erați împreună și înainte de a fi părinți. Acum este doar o etapă peste care e nevoie să navigați.
Stresul financiar
De la lipsa unui venit până la costurile exorbitante pentru cel mic, presiunea financiară poate fi mare. Astfel intervin argumente bazate pe anxietate, iar prioritățile sunt lăsate în urmă. Comunicarea eficientă poate preveni un stres mult mai mare.
Distanțarea de partener
Deși ați avut o discuție de cuplu înainte de nașterea copilului, totul poate fi uitat foarte ușor. De asemenea, pe măsură ce anii trec entuziasmul inițial poate scădea. Nu este de mirare că distanțarea de partener poate apărea. Specialiștii spun că nevoile fiecăruia ar trebui discutate pe rând.
Cum poți evita problemele în cuplu după apariția unui copil
E important ca discuțiile de cuplu să nu se oprească odată cu apariția unui nou-născut. Pentru a garanta faptul că reușești să comunici cu partenerul așa cum ți-ai propus, o agendă săptămânală în acest sens ar ajuta, spun specialiștii.
Indiferent că vorbim despre somn, hrană, duș sau exerciții fizice, este important ca fiecare dintre parteneri să găsească un moment pentru sine. Programarea îngrijirii copilului în funcție de orarul fiecăruia, poate ajuta.
Dacă consideri că aveți nevoie de suport, este important să cereți ajutorul. Bunicii sau îngrijitorii pot fi un beneficiu enorm atunci când lucruri scapă de sub control.