x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Circa 84% dintre locurile cu apă de scăldat din România aveau o calitate excelentă în 2021

Circa 84% dintre locurile cu apă de scăldat din România aveau o calitate excelentă în 2021

03 Iun 2022   •   15:04
Circa 84% dintre locurile cu apă de scăldat din România aveau o calitate excelentă în 2021
Sursa foto: pixabay.com

Circa 84% dintre locurile cu apă de scăldat din România aveau o calitate excelentă în 2021, în creștere față de 70% în anul precedent, se arată în Raportul anual privind apa pentru scăldat al Comisiei Europene.

"Acest raport aduce veşti foarte bune celor care fac rezervări pentru vacanţa de vară pe deplin meritată în zonele de scăldat pitoreşti din Europa. Indiferent dacă destinaţia aleasă este o plajă din Grecia, un lac din Ungaria sau un râu din Franţa, putem fi siguri că marea majoritate a apelor pentru scăldat au o calitate excelentă. Acest lucru este benefic pentru mediu, pentru sănătatea noastră şi pentru industria turismului din Europa, care se redresează în urma pandemiei", a spus comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a analizat 50 de zone de scăldat din țara noastră, dintre care 42 îndeplineau standardele UE la categoria "calitate excelentă", iar 8 au fost incluse la categoria "calitate bună".

Totodată, în patru state comunitare, respectiv Austria, Malta, Croaţia şi Grecia, 95% din zonele pentru scăldat aveau o "calitate excelentă" în 2021. În Malta, Bulgaria, România şi Luxemburg, toate zonele pentru scăldat analizate aveau cel puţin "calitate suficientă".

Directiva UE privind apa pentru scăldat şi alte acte legislative ale UE din domeniul mediului au dus la îmbunătățirea calității apelor. 
Apa pentru scăldat poate fi clasificată drept "excelentă", "bună", "satisfăcătoare" sau "nesatisfăcătoare", în funcţie de nivelurile de bacterii fecale detectate. În cazul în care când calitatea apei este clasificată "nesatisfăcătoare", statele UE trebuie să interzică scăldatul sau să recomande neintrarea în apă, informarea  publicului şi implementarea unor acţiuni corective.

A fost astfel redus volumul apelor uzate municipale şi industriale netratate sau parţial tratate care ajung în apa pentru scăldat. 

 

×
Subiecte în articol: apa de scaldat