x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Clerici de la Biserica Sf. Dumitru-Colentina, infectaţi

Clerici de la Biserica Sf. Dumitru-Colentina, infectaţi

de L.Budin    |    26 Mar 2020   •   18:00
Clerici de la Biserica Sf. Dumitru-Colentina, infectaţi

Doi preoți, doi diaconi şi un cântăreţ de la Biserica Sf. Dumitru-Colentina din Capitală, precum şi o femeie care lucra la lumânărar au fost confirmați cu coronavirus. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a oferit primele informaţii. 

 

Persoanele infectate au fost depistate săptămâna trecută, a declarat Vasile Bănescu la Antena 3. Purtătorul de cuvânt al BOR a spus că el însuşi a aflat despre această situaţie în urmă cu câteva zile.

 

Lăcaşul, dezinfectat

La primele suspiciuni, arhiepiscopia a chemat Direcţia de Sănătate Publică, pentru o anchetă epidemiologică. Au fost izolaţi toţi clericii din parohie şi au fost testaţi. Persoanele depistate pozitiv au fost izolate şi internate, iar biserica şi curtea au fost dezinfectate de mai multe ori. Vasile Bănescu spune că în interiorul lăcaşului nu s-a mai oficiat de atunci nicio slujbă, slujba de duminica trecută fiind ţinută afară.

 

Fără public

Pe site-ul Agenţiei de ştiri a Patriarhiei Române, basilica.ro, au fost anunţate noile măsuri privind slujbele bisericeşti. Astfel, în toate parohiile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult, de către slujitorii bisericii respective, în absenţa publicului. Bisericile se vor deschide numai în caz de cununii sau de botezuri. Credincioşii sunt îndemnaţi să-şi organizeze acasă un spaţiu de rugăciune. Pot menţine prin telefon legătura cu preoţii parohi sau cu duhovnicul. Preotul se poate deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecţie (mască şi mănuşi sanitare). Săvârşirea slujbei Sfântului Maslu de obşte se suspendă, mirenii fiind sfătuiţi să citească, în schimb, miercurea şi vinerea, acatistul unui sfânt vindecător. Credincioşii sunt îndemnaţi să nu iasă din casă decât pentru situaţii de maximă necesitate.

 

Ieri, de Buna Vestire, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România au bătut la ora prânzului. Vor mai bate în fiecare duminică şi în zilele când se săvârşesc slujbe bisericeşti, în semn de comuniune cu credincioşii care se roagă în casele lor.

 

×