Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNMF) este îngrijorată de atitudinea reprezentanţilor Guvenului şi ai CNAS, care ignoră nemulţumirile doctorilor protestatari şi refuză semnarea actelor adiţionale. La nivel naţional, unul din patru medici a refuzat parafarea actelor adiţionale până la expirarea datei de prelungire a contractelor cadru.
În prezent, sute de mii de pacienţi sunt privaţi de servicii medicale corespunzătore în condiţiile în care 25 % din medicii de familie vor continua să protesteze pe o perioadă nedetermnată, a afirmat Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreşedintele SNMF. „Deşi situaţia continuă să fie tensionată în unele judeţe, după două zile de proteste nimeni nu ne-a invitat oficial la discuţii, deşi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, ne-a promis că vor avea loc negocieri şi pledează pentru rezolvarea problemelor prin dialog”, declară Sandra Adalgiza Alexiu.
Ea a explicat că ameninţările, şantajul voalat, dar şi declaraţiile făcute de ministrul Florian Bodog, prin care invită pacienţii să-şi schimbe medicul de familie, sunt incorecte şi nu contribuie la găsirea unei soluţii rezonabile la problemele cu care se confruntă doctorii şi pacienţii.
Soluţii surogat
CNAS a anunţat că medicii care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate în baza unor contracte cu durata determinată, până la 31 martie. Actele adiţionale vor putea fi semnate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate.
Pentru a veni în sprijinul pacienţilor, care nu pot obţine trimiteri de la medicul de familie, CNAS anunţă că, în baza Anexei 13 din normele tehnice de aplicare a Contractului-cadru, „asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale, precum şi cei cu afecţiuni oncologice, diabet, hepatită cronică, astm bronşic, boli psihice, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an pot merge direct la specialist, fără să fie nevoie de bilet de trimitere”. Doctorii care nu au semnat actele adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate din judeţe continuă să acorde consultaţii pro bono, însă nu pot elibera reţete pentru medicamente compensate sau gratuite ori trimiteri pentru servicii decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pe lista Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se află 59 de afecţiuni cronice, care nu mai necesită bilet de trimitere de la medicul de familie.