x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii furioși amenință cu închiderea cabinetelor: „Ne ducem în lumea largă! Abia așteaptă UE să își acopere deficitul de medici!”

Medicii furioși amenință cu închiderea cabinetelor: „Ne ducem în lumea largă! Abia așteaptă UE să își acopere deficitul de medici!”

de Monica Cosac    |    15 Ian 2024   •   11:18
Medicii furioși amenință cu închiderea cabinetelor: „Ne ducem în lumea largă! Abia așteaptă UE să își acopere deficitul de medici!”
Sursa foto: Hepta

Scăderea cu peste o treime a sumelor pe care le vor primi medicii de familie şi cei din ambulatoriul de specialitate începând cu 1 februarie 2024, propusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) chiar în timp ce premierul Marcel Ciolacu anunța cu emfază deblocarea posturilor din spitale și că „avem bani” pentru Sănătate, a stârnit o furie fără precedent în rândul doctorilor. Aceștia amenință că nu vor mai semna contractele cu casele de asigurări și, implicit, nu vor mai putea acorda servicii medicale gratuite sau că-și vor închide cabinetele și vor pleca din țară. „Impactul va fi asupra întregului sistem, pentru că pacienții se vor adresa direct spitalelor”, avertizează și Colegiul Medicilor din România.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat, spre finalul săptămânii trecute, proiectul privind valoarea punctelor „per capita” și pe serviciu, în baza cărora se va calcula plata pentru serviciile de sănătate oferite de medicii de familie și din ambulatoriul de specialitate începând cu 1 februarie, ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.

Mai exact, CNAS a anunțat că valoarea nominală a punctului „pe serviciu“ scade de la 8 lei la 6,2 lei pentru medicii de familie și de la 4,5 lei la 3,3 lei pentru medicii specialiști din ambulatoriu. De asemenea, pentru asistența medicală primară, o valoare a punctului „per capita” va fi de 7,7 lei în 2024 - o scădere semnificativă față de 12 lei, în 2023.

Practic, potrivit unui calcul al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, finanțarea reală se reduce cu 30% pentru medicina de familie în acest an, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate și cu 50% pentru serviciile de stomatologie.

S-a reîntors la valoarea din 2019

Potrivit deputatului Adrian Wiener, medic din Arad, valoarea acestor puncte s-a reîntors la valoarea din trimestrul II al anului 2019, pentru medicii de familie, în timp ce pentru medicii din policlinici a revenit la valoarea din anul 2021.

„Alocarea bugetară pentru o țară deșertificată medical, cu acces foarte limitat chiar și pentru servicii de bază este scăderea cu 30% a finanțării pentru medicina de familie. Unii au făcut leasing-uri pe aparatură, au luat credite bancare, au angajat asistente, au mărit salarii. E o scădere majoră. O lovitură crâncenă. Și medicii specialiști din ambulatorii vor primi 3,3 lei per punct, comparativ cu trimestrul II 2021, chiar dacă anul trecut se majorase la 4,5 lei per punct, a scris dr. Adrian Wiener, pe pagina sa de Facebook.

„Suntem în pragul unei mari crize în sistemul sanitar, poate cea mai mare criză din ultimii ani”, avertizează și Colegiul Medicilor din România (CMR), subliniind faptul că deblocarea posturilor din Sănătate nu rezolvă problema. 

„Toată această reducere va însemna un impact negativ nefavorabil asupra oamenilor, în primul rând, asupra pacienților, care vor fi în imposibilitatea de a primi tratamente, de a primi consultații; de asemenea, imposibilitatea de funcționare a acestor cabinete medicale, care depind de această finanțare, pentru că oamenii nu mai au cum să plătească salariile, nu mai au cum să plătească utilitățile, nu mai au cum să plătească taxele, mai ales că în acest an, când avem și modificări fiscale în acest sens. Impactul va fi asupra întregului sistem, pentru că pacienții se vor adresa direct spitalelor. Este o situație la care nu trebuie să ajungem”, a transmis CMR, precizând că în această săptămână se vor purta discuții cu CNAS.

„Colapsul Medicinei de familie și a serviciilor în Ambulatorii se anunță brutal pentru 2024, prin scăderea dramatică a finanțării obținute în 2023 prin negocierea contractelor. Nu există nici un fel de garanție sau predictibilitate în finanțarea tratamentelor pacienților români!”, spune Daniel Coriu, președintele CMR

 

15-20 de lei, consultația

Foarte mulți medici de familie și medici specialiști din ambulatoriu și-au exprimat nemulțumirea, în ultimele zile, pe rețelele de socializare, spunând că, la noile tarife, nu-și mai permit să mai susțină cheltuielile cu personalul, chiriile pentru cabinete, consumabile și mentenanța aparaturii, astfel că se vor vedea nevoiți să pună lacătul pe ușă. 

„În aceste condiții, riscul de a se închide multe cabinete este uriaș. Nu vor putea fi suportate cheltuielile. Nu știu dacă acesta era scopul, dar le iese. Prețul unei consultații în ambulatoriu ar fi 35 lei. Dacă scădem taxe și impozite, cheltuieli, ajungem undeva la 15-20 lei plata netă a unui medic. 3 euro pentru un consult? Chiar am ajuns de râsul guvernanților?”, se arată într-un mesaj postat pe pagina Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Alții spun că nu vor mai semneze actele adiționale cu casele de asigurări sau că vor fi forțați să consulte din ce în ce mai mulți pacienți contra cost, îngreunând accesul la servicii medicale pentru cei mai vulnerabili români, cei care, în general, au cea mai mare nevoie de asistență medicală: copii, studenți, pensionari, persoanele cu dizabilități, bolnavii cronici etc.

„Dragul meu pacient, protestul meu nu e doar despre mine. (…) Cât de motivat crezi că voi fi să te consult dacă decontul unei consultații e mai puțin decât o întreținere la unghii?” și „Fără consultații și rețete gratuite în ambulatoriile de specialitate pentru copii, pensionari, bolnavii cronici, de la 1 februarie. (…) Nefuncționarea oricărei verigi din sistem duce la colaps al sistemului de sănătate. (…) Medicii specialiști nu vor migra spre rețelele de sănătate. Vor emigra!”, sunt mesaje postate de doctori pe Facebook și preluate de foarte mulți medici pe propriile pagini de pe rețeaua de socializare.

 

„Domnule Rafila, zic să ne eliberați în bloc documentele de echivalare a studiilor și să ne ducem în lumea largă! Abia așteaptă UE să își acopere deficitul de medici fără să fi investit un ban în educare, specializare, experiență!”, scrie dr. Liana Manolache, un medic dermatolog din București.

 

Și stomatologii cer reevaluarea plafoanelor

Colegiul Medicilor Stomatologi din România și-a exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii medicale stomatologice „în contextul în care starea precară a sănătății orale din România ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol”. Potrivit CMSR, înjumătățirea bugetului alocat decontării serviciilor de sănătate orală va adânci și mai mult decalajul dintre România și UE.

„Cu stupoare, am constatat diminuarea valorii plafonului lunar per medic stomatolog cu aproximativ 48%, deși bugetul alocat CNAS pe anul 2024 a fost mărit cu aproximativ 5%”, a transmis, de asemenea, Patronatul Medicilor Stomatologi din România, care a solicită public reevaluarea valorii plafoanelor alocate Asistenței Medicale Stomatologice: „În caz contrar, dacă Ordinul rămâne așa cum este el acum prezentat în transparență decizională, va produce consecințe nefaste asupra românilor care au nevoie de asistență medicală stomatologică”.

 

×