x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Comisia Europeană a emis propuneri pentru evitarea accidentelor mortale. Titi Aur: "În Germania se acordă permis de bicicletă"

Comisia Europeană a emis propuneri pentru evitarea accidentelor mortale. Titi Aur: "În Germania se acordă permis de bicicletă"

de Redacția Jurnalul    |    28 Mar 2023   •   20:45
Comisia Europeană a emis propuneri pentru evitarea accidentelor mortale. Titi Aur: "În Germania se acordă permis de bicicletă"

Comisia Europeană a emis o serie de propuneri pentru evitarea accidentelor mortale. Numai anul trecut au murit peste 20.000 de oameni în UE din această cauză, iar majoritatea au fost pietoni, biciciliști, motocicliști.

„E vorba de încurajarea acelor forme de pregătire încât șoferii și motocicliștii să fie mai bine pregătiți în interacțiunea cu aceste categorii, pentru că a crescut foarte mult deplasarea cu bicicleta, cu trotineta, a apărut o nouă specie, trotinetistul. Acum 20-30 de ani nici nu exista așa ceva pe șosea.

Recomandarea asta duce către acele forme de pregătire, sau adaptare a sistemului de pregătire de a pregăti șoferul să știe cum interacționează și ce i se poate întâmpla. Biciclistul și trotinetistul are niște reguli speciale. Există o pistă, care la un moment dat trece strada, trebuie să fii atent, să te uiți în oglindă, etc.

De exemplu, în Germania, probabilitatea să te lovească o mașină când mergi cu bicicleta este foarte, foarte mică. Sistemul lor de pregătire e foarte bine gândit, astfel încât șoferul să se asigure mereu că nu lovește un biciclist. În România, probabilitatea să te lovească o mașină e foarte mare, dar nu pentru că șoferul român e mai rău intenționat decât șoferul neamț, sau românul e un criminal și neamțul un om bun, ci pentru că sistemul de pregătire e cu totul altul!

În Germania se acordă permis de bicicletă încă din școala generală, în România nici nu se pune problema de așa ceva. Când vine cel care a luat permis în școala generală, când ajunge șofer, normal că e deja educat și învățat să-l protejeze pe biciclist. Când examenul lui de circulație înseamnă un număr de întrebări legate numai de biciclete, de trotinete, de piste etc, e clar că e mai bine pregătit.

Această directivă spune că toate țările trebuie să implementeze, nu doar Germania sau Suedia ori Belgia, ci toată Europa. Unele dintre țări fac aceste lucruri și noi trebuie să ne ducem tot în direcția aia“, explică Titi Aur la emisiunea „De Ce Conducem“ de la DCNews.

×