x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Concurs de creaţie de 8 Martie: „Chipul mamei în suflet de român”

Concurs de creaţie de 8 Martie: „Chipul mamei în suflet de român”

de Redacția Jurnalul    |    05 Mar 2024   •   10:55
Concurs de creaţie de 8 Martie: „Chipul mamei în suflet de român”

Asociaţia caritabilă „Maria Ionaşcu” nu putea lăsa să treacă ziua de 8 Martie fără să nu o marcheze aşa cum se cuvine. Cu un omagiu adus femeii. Cu un  gând minunat, de pios respect şi recunoştinţă, pentru mame.

Păstrăm în acelaşi timp şi tradiţia lansată în urmă cu patru ani. Avocatul Daniel Ionaşcu, preşedintele Asociaţiei, a declarat: „Modelul meu a fost mama mea. Mi-a insuflat sentimentul că oricât ai avea succes, ai responsabilitatea de a-i ajuta pe ceilalți. Noi, românii, avem un adevărat cult pentru mama. Pentru cea care ne-a dat viaţă. Pentru noi, este o sfântă. Şi chiar sfântă este orice femeie pentru că poate face acest miracol: să dea viaţă, din viaţa ei. Dacă aţi observat, încă din Mioriţa, cartea de vizită a genialităţii poporului român, ciobanul roagă să-i fie anunţată nu altcineva, ci mama, dacă i se va întâmpla ceva rău. Mama, pentru că pe mamă o purta cu el în suflet. Tot pentru a omagia mama, am creat acest concurs. Îmi vin acum în minte versurile extraordinare ale poetului Adrian Păunescu, din poezia emblematică „Repetabila povară”: „Cine are părinţi, pe pământ nu în gând, / Mai aude şi-n som, ochii lumii plângând”. Unii dintre noi nu mai avem părinţii decât în gând. Vă invit să participaţi la acest concurs de creaţie, pentru a ne aduce aminte de mama, indiferent dacă este pe pământ sau în gând, dar plângând nu de tristeţe, ci dăruind, alături de slove, proză sau poezie, lacrimile recunoştinţei pentru cea care ne-a dat viaţă.”

Începând cu data de 1 Martie, toţi cei ce ne sunt alături în demersurile noastre caritabile, dar şi toţi cei care vor să ne transmită o rostire despre „mama”, organizăm cea de-a patra ediţie a concursului: „Chipul mamei în suflet de român”. Concurs de proză şi poezie. Lucrările dumneavoastră, purtând menţiunea: „Pentru concursul de 8 Martie pot fi trimise la adresa de mail chipulmamei.sufletderoman@gmail.com  sau pe  WhatsApp, la numărul de telefon 0766214605. Ca la orice concurs, câştigătorul va primi şi un premiu. Acesta va fi decernat celei mai frumoase şi emoţionante creaţii despre mama şi va consta într-o excursie de 3 zile la Mănăstirea Suceviţa şi împrejurimi.

Un drum de basm, pentru o scriere de basm, despre un personaj de basm: mama! Şi posibilitatea de a vedea locuri cu adevărat speciale, unde sfinţenia este firească şi bunătatea stă la masă cu orice oaspete.

Sorin Ovidiu Bălan, membru al comisiei de evaluare a lucrărilor, a spus despre acest concurs: „Desigur, fiind un concurs, şi premiul este important. Pentru că de-aia participă oamenii la concursuri, ca să câştige. Asta şi este ideea de concurs. Cu atât mai mult cu cât premiul este unul deosebit. Suceviţa este un loc sfânt, încărcat de spiritualitate. Dar dincolo de premiu, la acest concurs cred că este ca la olimpiadă: „Important este să participi”. Pentru că a-ţi omagia mama, a-i aduce un gând de recunoştinţă, înseamnă, după părerea mea, ceva ce astăzi ne lipseşte din ce în ce mai mult: normalitatea. Aţi omagia mama, a-i spune sărut mâna, chiar dacă faci gestul efectiv, sau doar în gând, în lumea aceasta care a luat-o razna este un teribil gest de normalitate. Este un gest care arată că rămâmen oameni, indiferent ce necazuri s-ar abate asupra noastră. Scriind despre Limba Română, poetul Grigore Vieru are o metaforă care spune tot: „În limba ta / Ţi-e dor de mama”. De mama, nu de altcineva”.

        Aşadar, până pe 8 Martie inclusiv, vă aşteptăm ceaţiile pe adresa chipulmamei.sufletromânesc@gmail.com  sau pe WhatsApp, la numărul 0766214605

×