x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Consiliul Fiscal: Legea pensiilor va lovi în 2021

Consiliul Fiscal: Legea pensiilor va lovi în 2021

de Valentin Gros    |    20 Dec 2019   •   11:50
Consiliul Fiscal: Legea pensiilor va lovi în 2021

Modul de aplicare a Legii pensiilor în cursul anului viitor are un rol decisiv pentru bugetul din 2021, impactul cheltuielilor cu asistența socială fiind mult peste cel din 2020, se arată într-un raport dat publicităţii de Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

 

Potrivit calculelor efectuate de specialiştii instituţiei, protecţia socială va absorbi 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2021, față de 0,7% din PIB în 2020.

În opinia specialiştilor, riscul cel mai mare este ca „deficitul bugetar să derapeze foarte mult dacă nu se iau măsuri de corecție în 2020”, ceea ce ar afecta stabilitatea economică în ansamblu.

Evaluarea preliminară a CF privind deficitul bugetar în 2020 indică riscuri semnificative de depășire a țintei din buget de 3,6% din PIB.

Exces de cerere

„Deficitul bugetar în 2019 echivalează cu circa 80% din deficitul de cont curent așteptat pentru același an (peste 5% din PIB)”, se arată în studiul citat. Aceasta arată „nu numai exces de cerere”, dar și faptul că „necesara consolidare macroeconomică depinde în largă măsură de reducerea deficitului bugetar”, spun oficialii Consiliului Fiscal.

Ei consideră că „inițiativele privind reduceri de taxe și impozite și creșteri de cheltuieli, când situația bugetului este atât de încordată, nu se justifică”, fiind „contrare logicii consolidării bugetare”.

Legea privind majorarea pensiilor cu 40%, în cursul anul viitor, a fost adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. „Intenţionăm să o aplicăm”, a declarat premierul Ludovic Orban referitor la această reglementare.

 

×
Subiecte în articol: legea pensiilor