x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Copiii cu cancer, trataţi cu promisiuni. Medicii, cu anchete

Copiii cu cancer, trataţi cu promisiuni. Medicii, cu anchete

de Monica Cosac    |    15 Mar 2017   •   15:48
Copiii cu cancer, trataţi cu promisiuni. Medicii, cu anchete
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Asociaţiile de pacienţii avertizează că, în prezent, lipsesc circa 20 de medicamente vitale pentru bolnavii de cancer, iar opt dintre aceste citostatice sunt parte a tratamentului copiilor care suferă de această maladie. Deşi autorităţile sanitare au obigaţi şi au la îndemână şi instrumentele necesare pentru a asigura continuitatea tratamentelor, ministrul Sănătăţii le transmite părinţilor disperaţi că îi admiră că nu au aşteptat după procedurile Ministerului şi au “făcut rost de medicamente pe altă cale”.

 

Despre lipsa medicamentelor oncologice din spitale se vorbeşte încă de anul trecut, însă asociaţiile de pacienţi atrag atenţia că, în loc să se rezolve, criza citostaticelor se adânceşte. Astfel că, în acest moment, din spitale lipsesc cel puţin opt citostatice pentru copii şi 10 pentru adulţi. Sunt medicamente de care depinde viaţa bolnavilor, iar pentru unele dintre ele nu există alternative.

O astfel de situație se întâlnește tot mai des la Spitalul de Pediatrie Sf. Maria din Iaşi, unde, de aproape o lună, lipsesc trei medicamente pentru afecţiunile oncologice. Disperaţi, părinții acestor copii sunt nevoiți să cumpere medicamentele din străinătate pentru a asigura continuitatea tratamentului, însă numai o parte dintre ei îşi permit, prețurile citostaticelor depășindu-le, de multe ori, posibilitățile. Culmea este că unele dintre aceste medicamente există în depozitul Unifarm, însă ministrul Florian Bodog nu a stabilit preţul de achiziţie, astfel că spitalele nu le-au putut comanda.

Ministrul Sănătăţii a promis că va rezolva această criză şi că a semnat ordinul prin care medicamentele oncologice vor fi aduse din nou în ţară.

 

“Aseară (n.r. - luni seara) am semnat ordinul (n.r – ordin de ministru) pe nevoi speciale şi în acelaşi timp am semnat şi preţurile pentru cinci medicamente care aşteptau, dintre care unul dintre ele este chiar oncologic în curs de soluţionare şi mai avem încă 5 molecule care aşteaptă aprobarea de preţ şi o altă moleculă care este în curs de analiză la ANMDM”, a spus ministrul Bodog, ieri, într-o intervenţie tv, precizând că a solicitat Direcţei de Sănătate Publică de la Iaşi “să verifice care este şi vina managementului spitalului de acolo”, şi dacă au făcut achiziţiile la timp.

Mai mult, fără a-şi asuma vreo responsabilitate pentru că nu a semnat ordinul respectiv în timp util, deşi stătea în pixul său, cinic, ministrul Bodog a adăugat: “Le transmit părinţilor din Iaşi că îi admir foarte mult pentru faptul că au făcut tot efortul împreună cu medicii că au făcut rost de medicamente pe altă cale decât cea legată de procedurile noastre”.

Reamintim că, dacă statul român nu poate asigura medicamentele în timp util, cu atât mai mult cu cât de acestea depinde viaţa bolnavilor, pacienţii sau familiile acestora pot solicita Caselor de Asigurări de Sănătate tratament în spitalele din străinătate pe baza formularului E112.

 

Ministerul Sănătăţii reduce șansele de supraviețuire ale copiilor bolnavi de cancer, este acuzaţia făcută şi de parlamentarul ieşean Dumitru Oprea, la începutul acestei săptămâni, într-o întrebare adresată ministrului Florian Bodog. Deputatul liberal

spune, de asemenea, că Ministerul Sănătății trebuie să își asume întreaga responsabilitate pentru lipsa frecventă a medicamentelor oncologice necesare tratamentului bolnavilor de cancer.

 

Viața copiilor bolnavi de cancer este amenințată din cauza tratamentelor incomplete și inadecvate

×