x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Copil cu diagnostic grav, lăsat de izbelişte de autorităţi

Copil cu diagnostic grav, lăsat de izbelişte de autorităţi

de Mariana Zaharia    |    21 Ian 2019   •   10:54
Copil cu diagnostic grav, lăsat de izbelişte de autorităţi

Trimiși să își trateze copilul în străinătate, doi părinți din Pitești caută acul în carul cu fân. Oamenii strigă disperați după ajutor pentru că nimeni nu le spune și unde trebuie să meargă exact. Ministerul Sănătății are o comisie care ar trebui să dea nume de clinici, țări și medici, dar unor pacienţi le găsește, altora, nu. Fata în vârstă de nouă ani suferă de o malformație a cerebelului, care nu este operabilă la noi în țară din cauza lipsei echipamentului medical, mai ales că este vorba despre un copil.

 

Coșmarul prin care trec părinții Mariei Alexandra Luca a început de la o durere de cap resimțită de fată în toamnă. Văzând-o somnolentă, au decis să meargă cu ea la Urgența Spitalului de Pediatrie din Pitești. Acolo, medicii i-au făcut un tomograf copilului și le-au spus părinților că este vorba de o hemoragie cerebrală. Fetița a fost transferată la un spital din Capitală și așa s-a aflat că sângele  provenea de la o venă care s-a spart și care alimenta malformația.

 

Un copil sănătos timp de 8 ani

„Mi-au spus că este congenital, nu știu nici eu acum sută la sută. Cert e că ea nu a avut nicio problemă de sănătate până în septembrie. Știu și data. 24 septembrie. Până atunci credeam că am un copil sănătos, iar acum ne luptăm să găsim leacul pentru o boală foarte rară. Problema e că nu știm unde să căutăm. Doctorii din România ne-au spus că nu o pot opera, că aparatura de neuroradiologie este veche de 15 ani și sunt riscuri foarte mari fiind vorba de un copil, dar nici nu ne-a zis nimeni unde să mergem, așa că am început să întrebăm în stânga și în dreapta, la cunoștințe, la Casa de Asigurări de Sănătate. O prietenă ne-a găsit un medic în Franța și am trimis hârtiile. Altcineva ne-a spus că ar exista o comisie la Ministerul Sănătății, lucru care ni s-a confirmat, dar în același timp ni s-a recunoscut că nu se găsesc soluții, locuri, pentru toți”, povestește Elena Luca, mama Mariei.

Norocul Mariei a fost că nu a rămas cu probleme după hemoragia cerebrală și așa se face că ea merge în continuare la școală și are o viață normală, fără a fi, însă, lăsată să facă efort fizic. A renunțat la pasiunea ei pentru dansuri, iar părinții speră ca ea să se facă bine și să o poate duce la lecții de canto. Fata este elevă în clasa a treia, merge la concursuri școlare, iar atunci când a lipsit de la școală pentru că trebuia să stea în spital, a învățat singură. Părinții spun că nu le-au cerut bani autorităților din Sănătate, ci să le spună unde să meargă cu copilul lor. „Ni s-a spus că o soluție este embolizarea - spus simplu, un lipici care blochează venele cu probleme, cele care ajung la malformație -, dar nu și unde putem face asta”, explică mama fetei. Din informațiile adunate de părinții din Pitești, în toată țara ar exista mai puțin de 150 de cazuri cu o asemenea malformație.

 

Lipsa comunicării este o rană gravă a sistemului sanitar românesc. Unde să mergem? Încotro să o apucăm? Nu suntem medici ca să avem habar. Nouă ne este teamă și când râde, că poate râde prea tare și i se rupe o venă.

Elena Luca, mama fetiţei

×