x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Crăciun sub semnul emoțiilor negative

Crăciun sub semnul emoțiilor negative

de Monica Cosac    |    23 Dec 2020   •   20:52
Crăciun sub semnul emoțiilor negative

Teamă, furie, griji, oboseală, tristețe și plictiseală. Asta simt mai mult de jumătate dintre români (56%), în prag de Crăciun, conform unui studiu care a măsurat emoțiile oamenilor cu privire la sărbătorile de iarnă, în contextul pandemiei. Acesta relevă și că majoritatea va rămâne acasă de sărbători și doar patru din 100 intenționează să plece în altă localitate.

Aproape șase din 10 români declară că anul acesta resimt emoții negative atunci când vine vorba de sărbătorile de iarnă. Peste o treime (33%) dintre respondenți declară că se simt nervoși, îngrijorați, neliniștiți sau speriați atunci când se gândesc la sărbătorilor din 2020. De asemenea, 12% dintre români afirmă că se simt îngrijorați, iar dintre segmentele analizate, seniorii pensionari resimt în cea mai mare măsură această emoție (17%), conform studiului Reveal Marketing, care a grupat emoțiile în patru categorii: teamă/ furie, oboseală/plictiseală, optimism/ bucurie, calm/relaxare. Dezamăgire, tristețe sau oboseală spun că resimt, în prezent, aproape un sfert dintre respondenți (23%). La capitolul emoțiilor pozitive, 44% dintre români afirmă că se simt optimiști, calmi sau relaxați. Circa unul din trei (29%) adulți fără partener, urmați de 24% dintre familiile moderne s-au arătat cei mai optimiști, comparativ cu restul segmentelor, atunci când au fost rugați să își evalueze sentimentele referitoare la sărbătorile din 2020.

85% rămân acasă

Legat de cum intenționează să-și petreacă sărbătorile anul acesta, 85% dintre români au declarat că vor rămâne acasă și doar 4% afirmă că și-ar vizita rudele din afara localității. Ceva mai mulți sunt cei care spun că vor merge în vizită la rude sau la prieteni aflați în aceeași localitate. În ceea ce privește cadourile, românii și-ar dori în cea mai mare măsură să găsească sub brad gadget-uri (peste 40%). Interesant este că, la acest capitol, se declară mai interesate femeile de smartphone-uri, tablete, laptopuri sau smartwatch-uri: 45%, comparativ cu 36% dintre bărbați cu această opțiune. În general, bărbații erau cei care erau mai mult atrași de tehnologie, dar studiul relevă că raportul începe să se inverseze. De asemenea, își mai doresc să primească haine (26%), bijuterii (25%) sau parfumuri (21%). În contextul pandemiei de COVID-19, la capitolul cadouri, o opțiune foarte populară este sănătatea. Seniorii pensionari (30%) și familiile tradiționale (28%) au optat în cea mai mare măsură pentru această variantă la întrebarea ce își doresc de sărbători.

Ca dar de Crăciun, un român din patru își dorește să fie sănătos și nu se gândește la cadouri materiale de sărbători.

1 din 100 de oameni este dispus să călătorească în afara țării de sărbători.

×