x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Criza transplantului pulmonar: Românii, refuzaţi la Viena

Criza transplantului pulmonar: Românii, refuzaţi la Viena

de Monica Cosac    |    22 Mar 2017   •   10:44
Criza transplantului pulmonar: Românii, refuzaţi la Viena

Autorităţile române nu au, în prezent, nicio soluţie pentru pacienţii care au nevoie de intervenţii pentru transplant pulmonar. Deşi cinci români se află pe lista de aşteptare şi ar trebui operaţi la centrul de specialitate al Spitalului AKH din Viena, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, ieri, că a primit o înştiinţare “neoficială” din partea unui profesor al clinicii austriece, potrivit căreia pacienţii români nu mai sunt primiţi pentru acest tip de transplant.

“Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe mail, nu oficial, care m-a anunţat că, din cauza scăderii capacităţii centrului, pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la tratament”, a spus Bodog, care a ţinut să precizeze că problema transplantului pulmonar “nu se rezolvă de pe o zi pe alta”.

Potrivit ministrului, clinica din Viena a încălcat protocolul, deoarece nu avea dreptul să renunţe unilateral la contract.

În prezent, se caută soluţii pentru aceşti pacienţi în alte ţări, precum Cehia, Franţa şi Germania, însă demersul este în stadiul de “nişte discuţii”.  “Noi suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant, din Praga şi Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânşii”, a afirmat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că este nemulţumit de activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant şi urmează să analizeze întreaga situaţie pentru eventuale măsuri. De asemenea, urmează să aibă loc o întâlnire cu toţi specialiştii din domeniu pe această temă, dar şi cu primarul general al Capitalei. (M.C.)

×