Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă şi promiţătoare inovaţie în lupta împotriva cancerului, la nivel mondial, însă pacienţii români au acces gratuit doar la unul dintre terapiile imuno-oncologice. Medicii spun că de patru ori mai mulţi pacienţi oncologici vor trăi cu câţiva ani mai mult, dacă vor primi acces la aceste terapii.
Spre deosebire de terapiile tradiţionale (chimioterapia) care ţintesc direct tumora, imunoterapia ajută sistemul imunitar al bolnavului să ţintească şi să elimine celulele canceroase. Astfel, au potenţialul de a acţiona asupra oricărui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar. Tocmai de aceea, specialiștii din întreaga lume şi-a îndreptat atenţia către acest domeniu. Nu şi la noi.
Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii susţin că, în prezent, medicii şi pacienţii din România au la dispoziţie, pentru a fi prescrise, 40 de medicamente ţintite molecular, dintre care peste 30 sunt produse noi, şi că au apărut şi protocoalele de prescriere pentru aceste medicamente. Pentru „31 de produse farmaceutice cu ţinte antigenice au fost finalizate protocoalele”, a ţinut să precizeze Dan Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în cadrul unei dezbateri.
Doctorii, însă, îl contrazic. În cazul cancerului bronho-pulmonar, spre exemplu, o boală oncologică cu incidenţă şi mortalitate foarte ridicate,„deocamdată, pacienţii au acces, prin Programul Naţional de Oncologie, doar la Nivolumab de linia a doua”, spune medicul oncolog Polixenia Iorga, în timp ce în Europa sunt trei medicamente care au aprobare din 2016, ca terapie de linia a doua. Potrivit statisticilor internaţionale (Globocan), în România se înregistrează 11.000 de cazuri noi de cancer bronho-pulmonar, anual, iar peste 10.000 de pacienţi mor din această cauză, în fiecare an.
Imunoterapia oncologică reprezintă un tratament bine tolerat, care determină o îmbunătăţire considerabilă a supravieţuirii, mai spune dr. Iorga, precizând că „de patru ori mai mulţi pacienţi vor trăi la cinci ani, dacă primesc aceste terapii”.
Pacienţii cer acces la noile terapii
La rândul lor, reprezentanţii pacienţilor atrag atenţia că există foarte multă birocraţie la nivelul Ministerului Sănătăţii şi a altor instituţii responsabile din sistemul medical şi cer autorităților grăbirea accesului la noile tratamente.
„Nu e bine ca pacienţilor să le vindem iluzii. (...) Nici în ziua de astăzi nu au acces la unele tratamente care au fost publicate încă din luna martie. Nu acuzăm pe nimeni, decât cerem, în mod imperativ, să armonizăm cumva aceste decizii la nivel de Ministerul Sănătăţii pentru ca pacientul, într-adevăr, să aibă acces la aceste terapii care îi pot salva viaţa. (...) Un pic trebuie grăbite lucrurile, deoarece această latenţă face victime în continuare”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Potrivit acestuia, „imunoterapia oncologică este cea mai importantă descoperire din ultimii 20 de ani în tratarea cancerului”.
În viitorul apropiat, se așteaptă ca imunoterapia oncologică să ocupe un rol principal și de sine stătător în planul de tratament al mai multor forme de cancer, în timp ce chimioterapia, radioterapia și terapiile țintite vor rămâne în plan secundar. Peste 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în prezent, în mai mult de 3.000 de studii clinice, pentru circa 300 tipuri de cancer.