x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum funcționează vaccinurile cu ARN mesager

Cum funcționează vaccinurile cu ARN mesager

de Monica Cosac    |    21 Dec 2020   •   08:52
Cum funcționează vaccinurile cu ARN mesager
Sursa foto: Agerpres

Noile tipuri de vaccinuri anti-COVID care folosesc tehnica ARN mesager au speriat mulți oameni, mai ales după ce pe rețelele de socializare au apărut diverse mituri și teorii ale conspirației. Procesele sofisticate care se produc în organismul nostru cu ocazia unei infecții, fie că este virală sau bacteriană, sunt destul greu de înțeles, astfel că profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat, în termeni simpli, cum funcționează vaccinul cu ARN mesager (ARNm), cum sunt cele produse de Pfizer și Moderna. Autoritățile au transmis, de asemenea, că acest tip de vaccin este studiat de oamenii de știință de mai bine de un deceniu și că are „un profil de siguranță foarte bun”.

 

După ce mai multe persoane i-au cerut să explice mecanismul prin care acționează noile vaccinuri anti-COVID, profesorul clujean a găsit o modalitate amuzantă de a face știința mai ușor de înțeles. 

 „Sistemul nostru imun abordează orice corp străin intră în organism. Dacă organismul nostru întâlnește o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaște, lansează un atac. Dacă se luptă cu un virus, are nevoie de timp pentru a lansa un atac complet. Trebuie să își dea seama care parte a virusului o poate ataca și să pornească producția de arme ca să atace partea respectivă. Asta poate să ia câteva zile. Între timp, virusul se extinde și se înmulțește”, scrie Răzvan Cherecheș pe Facebook, adăugând că, după ce a învins un virus, sistemul imunitar are niște celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou același virus, își aduc aminte de el și „anunță: «l-am mai văzut pe ticălosul ăsta»”.

 

SARS-CoV-2 are o „proteină ticăloasă”

Mai mult, sistemul imunitar folosește experiența anterioară pentru a distruge virusul înainte să ne îmbolnăvească. Virusul care produce COVID „are o proteină pe exterior care îl ajută să intre mai ușor în celulele noastre (îl face mai infecțios), spune Cherecheș, dar cercetătorii au decodat tot ARN-ul virusului (informația genetică care codează toată activitatea acestuia) și „au găsit secțiunea care are instrucțiunile de producție pentru proteina ticăloasă”.

„Odată vaccinați, celulele noastre primesc bucățelele de ARN cu instrucțiuni de producție și spun «ok, hai să producem». Odată ce proteinele ticăloase au fost produse, segmentele de ARN sunt distruse (ca instrucțiunile de asamblare de la IKEA – nu mai ai nevoie de ele după ce ai asamblat dulapul). Astfel, celulele noastre produc o mulțime de proteină ticăloasă (care nu are un virus în apropiere, pe care să îl ajute să intre în celule). Sistemul nostru imun vede proteinele ticăloase plutind fără direcție și zice «ce naiba e asta?» și începe să atace proteinele. Cum le întâlnește prima dată, are nevoie de câteva zile ca să declanșeze un atac complet”, explică profesorul de la UBB Cluj.

 

Din ser rămâne „doar amintirea”

După ce sistemul imunitar a distrus toate acele proteine ticăloase, celulele țin minte cum să le distrugă. „În acest punct, nu a mai rămas nimic din vaccin – doar amintirea celulelor de memorie a felului exact în care se distrug proteinele ticăloase. La un moment dat, un virus COVID intră în organismul nostru. Sistemul nostru imun nu l-a văzut până acum, dar cum virusul este învelit în proteina ticăloasă, sistemul nostru imun zice: «No bine, iar ai venit, ticăloasă ce ești? Mori, disperato, mori!». Sistemul nostru imun lansează imediat un atac eficient (celulele de memorie știu exact cum trebuie procedat) și distrug proteinele și virusul, înainte ca acesta să aibă timp să se reproducă. Felicitări, ești protejat de COVID-19”, mai spune Răzvan Cherecheș.

 

„Vaccinul Pfizer și Moderna conține doar bucățelele de ARN care conțin instrucțiunile de producție pentru proteina ticăloasă. Deci nu ne putem infecta de la vaccin, pentru că nu conține virusul”

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Cluj

 

Febra, frisoanele, durerile musculare sunt doar semnele exterioare ale atacului sistemului imun asupra „proteinelor ticăloase”, potrivit specialistului.

 

 

Expertul spune că mai sunt și câteva aspecte pe care încă nu le știm despre vaccinurile COVID-19: cât timp vor asigura protecție, dacă vaccinul anti-COVID va fi făcut o dată pe an ca vaccinul antigripal și nici dacă previne sindromul COVID lung (simptome care apar și dispar timp de mai multe luni.

 

CNCAV: Nu modifică ADN-ul

„Deși nu au fost aprobate ca produse de uz uman până în prezent, vaccinurile pe bază pe ARN Mesager sunt studiate de peste 10 ani. Sunt testate pe un număr de peste 1.500 de voluntari, iar studiile derulate arată că au un profil de siguranță foarte bun”, a transmis Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 în România, adăugând că ARN-ul mesager este un transportor tranzitor al informației în organism, care nu influențează informația genetică a persoanei vaccinate și nu interacționează cu genomul uman ADN.

×