x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum îți protejezi angajații în zilele caniculare

Cum îți protejezi angajații în zilele caniculare

de Dan Straut    |    09 Iul 2020   •   10:54
Cum îți protejezi angajații în zilele caniculare

Odată cu creșterea temperaturilor din luna lui Cuptor, intră în atenția angajatorilor, dar - atenție! - și a inspectorilor de muncă obligațiile legale pe care le au companiile cu privire la măsurile de protecție a lucrătorilor, în zilele caniculare. Angajatorii au obligația de a lua măsuri care să conducă la ameliorarea condițiilor de muncă și să asigure menținerea stării de sănătate a salariaților.

 

Potrivit legislației în vigoare, protecția împotriva efectelor caniculei trebuie asigurată „în cazul în care temperatura exterioară a aerului depășește 37 de grade Celsius sau, corelat cu condiții de umiditate mare, este atins acest nivel”.

Măsurile impuse astfel sunt următoarele:
- reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- asigurarea ventilației la locul de muncă;
- acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite și cu curenți de aer;
- asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană per schimb;
- asigurarea de dușuri;
- asigurarea echipamentului individual de protecție.

Desigur, în această perioadă nu trebuie neglijate nici măsurile sanitare impuse în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus - spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des posibil, dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool, triajul epidemiologic la locul de muncă, utilizarea măștilor de protecție etc. Inspectorii de muncă atenționează că vor efectua controale la angajatori, pentru a verifica respectarea obligațiilor legale pe care aceștia le au privind protecția salariaților.

 

Nerespectarea dispozițiilor legale de protecție anticaniculă constituie contravenție, amenzile aplicabile fiind cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

 

Examene medicale

 

Pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de muncă în condiții de temperaturi ridicate, salariații vor fi examinați medical atât la angajare cât și periodic, avându-se în vedere posibilitatea de reducere a programului de lucru sau chiar schimbarea locului de muncă, atenționează autoritățile. Acestea recomandă o atenție specială în cazul salariaților cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate.

×