Românii care iubesc mediul curat şi vor să-şi cumpere un automobil ecologic, hibrid plug-in sau 100% electrice, au mai primit o mică gură de oxigen. Kaufland a inaugurat o staţie de încărcare rapidă dedicată maşinilor verzi, în parcarea magazinului situat în bdul Barbu Văcărescu din Bucureşti. Este cea de a 25 staţie care, teoretic, se află pe harta punctelor de încărcare electrică din Capitală. E drept, că nici flota de maşini electrice sau hibride nu este prea numeroasă, automobilele de acest fel fiind de ordinul sutelor în România, majoritatea cumpărate în 2015.
Kaufland şi Renovatio şi-au propus să construiască în România o reţea de staţii de reîncărcare pentru a oferi posesorilor de autovehicule hibride plug-in sau electrice posibilitatea unei reîncărcări până la 80% din capacitatea bateriei în mai puţin de o oră. Staţiile de reîncărcare vor fi amplasate în parcările magazinelor Kaufland din Arad, Timişora, Deva, Sebeş, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Bucureşti şi Constanţa, precum şi pe Autostrada Soarelui. Intenţia iniţiatorilor proiectului este de a oferi românilor care deţin un automobil electric posibilitatea să călătorească de la Arad la Constanţa fără grija că vor rămâne în pană de curent. Prima staţie din acest proiect a fost inaugurată ieri în parcarea magazinului Kaufland situat pe bdul Barbu Văcărescu. Este o staţie care oferă încărcare în regim Fast Charge.
Ce maşini se pot reîncărca
Conform specificaţiilor, staţia deserveşte toate tipurile de vehicule 100% electrice şi hibride plug-in atât pentru standardele de încărcare rapidă CHAde MO şi CCS la o putere de 20 kWh, cât şi pentru încărcare la curent alternativ, type 2, la o putere de 22 kWh. Cu alte cuvinte, dacă autonomia automobilului este de 200 de km, o reîncărcare rapidă, care se face în mai puţin de o oră, dă posibilitate parcurgerii a 160 de km fără grijă, acoperind cu marjă de eroare decentă, dar fără un parcurs sportiv, întreaga distanţă de la Arad la Bucureşti când reţeaua Kaufland va fi funcţională 100%. Cea de a doua staţie pe care Kaufland o va inaugura în România va fi amplsată pe Autostrada Soarelui.
Flotă electrică
Cu prilejul evenimentui de inaugurare a staţiei, retailer-ul a anunţat şi achiziţionarea a 18 maşini 100% electrice. Trei dintre acestea vor fi donate unor ONG-uri partenere. Celelate 15 VW e-Golf vor fi folosite de angajaţii hipermarketului pentru deplasări cu emisii zero şi poluare fonică nulă în Bucureşti. O reîncărcare a bateriei echivalentă pentru parcurgerea a 200 de km, care este autonomie unui e-Golf, va costa 8 lei, echivalentul a 1,77 de litri de benzină. Practic, o maşină electrică va avea un consum echivalent în carburant clasic de 0,88 litri/100 de km. În plus, fiabilitatea unui maşini electrice este mult mai mare decât a unui automobil clasic pentru că are mult mai puţine piese în mişcare, nu necesită schimburi regulate de ulei sau filtre, de curea de distrubuţie sau alte piese aferente unui motor clasic.
Care e situaţia în România
Conform hărţii interactive funizate de masinaelectrica.ro, la nivelul ţării noastre există marcate 53 de staţii de încărcare rapidă. 24 dintre acestea sunt în Capitală şi judeţul Ilfov, 7 pe Valea Prahovei şi zona Braşovului, 6 în Ardeal cu localizare la Sibiu, Cluj, Arad şi Timişoara şi doar 4 în toată Moldova, în Iaşi, Roman şi Galaţi. La nivel de flotă, în 2015, conform Asociaţiei pentru promovarea vehiculelor electrice în România existau înregistrare 160 de vehicule 100% electrice, din care 91 de autoturisme. Cu toate că cifrele sunt anemice în comparaţie cu statistica Occidentală, în 2015 românii au achiziţionat 495 de maşini electrice sau hibride, dublu faţă de 2014. La trendul ascendent a contribuit şi prima pe care Guvernul o acordă pentru cumpărarea maşinilor verzi. Programul Raba Plus prevede pentru 2016 un bonus de 2.500 de lei, care se adugă primei de 6.500 de lei, pentru cumpărarea de maşini 100% electrice, şi 1.500 de lei pentru o hibridă. Spre comparaţie, Olanda îşi propune ca din 2025 să nu mai permită comercializarea automobilelor cu combustie clasică, iar Norvegia are un număr dublu de vânzări faţă de Olanda.