Perioada concediilor a început deja și tot mai mulți români preferă să petreacă vacanța peste hotare. Cei care călătoresc în străinătate trebuie să știe, însă, că înainte de a pleca, ar fi bine să își facă un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care este diferit de cardul național de sănătate. Acest document nu este obligatoriu, dar vă poate scuti de multe probleme apărute în vacanță. Practic, CEASS vă dă dreptul la asistență medicală în timpul şederii temporare (nu doar din motive turistice, ci și profesionale, familiale sau pentru studii) pe teritoriul statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de cel mult 12 luni.
Acest card este gratuit şi pot beneficia de el toţi cetăţenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardul este eliberat doar la cerere. Concret, asiguratul trebuie să depună la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află:
- o cerere tip (poate fi descărcată de pe site-ul CAS);
- copie BI/CI;
- documentele doveditoare ale calităţii de asigurat (după caz: adeverinţa de salariat, adeverinţa de asigurat, chitanţe de plataăa contribuţiei de sănătate, talon de pensie, adeverinţa de elev/student etc.)
- pentru minori, se ataşează copia certificatului de naştere/CI, iar la cererea făcută în numele copilului se ataşează şi copia actului de identitate al părintelui care semnează cererea.
Cardul European va fi eliberat în 7 zile lucrătoare de la data depunerii documentelor şi este valabil un an de la data emiterii.
Este important de știut că acest card european de sanatate nu acoperă serviciile medicale din sectorul privat, putând fi folosit numai în unitățile medicale publice.
Ce e de făcut în absenţa CEASS-ului?
Dacă vă aflaţi pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene şi, din diferite motive, nu aveţi CEASS (nu l-aţi solicitat la plecare, l-aţi pierdut, a fost distrus sau furat), trebuie să contactaţi casa de asigurări de care aparţineţi (prin poştă, fax, email) şi să solicitaţi certificatul provizoriu de înlocuire (CIP) al cardului european de asigurări sociale de sănătate. Casa de asigurări de sănătate îţi va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 ore.