x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum poate fi sterilizată și reutilizată o mască simplă

Cum poate fi sterilizată și reutilizată o mască simplă

de Monica Cosac    |    10 Apr 2020   •   09:55
Cum poate fi sterilizată și reutilizată o mască simplă

După ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a răzgândit cu privire la necesitatea purtării măștii pentru a ne proteja de COVID-19, în ultimele zile, autoritățile au început să recomande cu insistență purtarea acestora, ba chiar, în mai multe județe din țară, au devenit obligatorii în spațiile publice. În condițiile în care măștile chirurgicale se găsesc foarte greu pe piață și la prețuri foarte mari, specialiștii ne dezvăluie cum le putem dezinfecta, astfel încât să poată fi reutilizate în siguranță.

 

Atât OMS, cât și Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din SUA recomandă purtarea măștilor de întreaga populație și spun că o barieră fizică este mai bună decât niciuna, pentru că oprește chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare.

„Purtați mască! Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția”, recomandă specialistul în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru, care ne învață și cum să reutilizăm o astfel de mască:

„Metode de sterilizare (eficiență peste 99%):

- Ultraviolete (soare) – 30 de minute

- Vapori de apă (apă care fierbe) – 10 minute

- Aer cald la 70 de grade Celsius – 30 de minute”.

Studiile au arătat că virusul poate rezista mai multe zile pe diverse suprafețe, motiv pentru care se recomandă dezinfectarea acestor suprafețe cu substanțe pe bază de alcool sau clor. Medicul subliniază însă că nici alcoolul, nici clorul nu sunt recomandate în cazul măștilor chirurgicale.

„Nu utilizați pentru decontaminare substanțe pe bază de alcool sau clor, deoarece distrug textura și eficiența măștii, iar clorul poate fi toxic”.

Ce trebuie să rețineți:

„Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână, după ce a fost depozitată într-un loc izolat (la soare!), închisă într-o pungă precum cele pentru alimente. Dacă este o mască textilă, o puneţi direct în chiuvetă, la spălat. Se spală cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiţi bine masca de detergent, pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare. Dacă vă simţiţi mai în siguranţă, puteţi călca masca pentru «sterilizare»”.


 

×
Subiecte în articol: masca protecţie Covid-19 oms