x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum se prepară corect ceaiul

Cum se prepară corect ceaiul

08 Noi 2018   •   18:30
Cum se prepară corect ceaiul

Prepararea ceaiului pare un lucru atât de banal, dar câți dintre noi reușim să obținem o băutură aromată exact cât trebuie și la temperatura perfectă. De preferat este să foloseşti plantele uscate de tine, într-un loc uscat şi răcoros, sau pe cele cumpărate din magazinele specializate în comercializarea ceaiurilor.

În general, pentru infuzii (planta se adaugă în apă fierbinte), sunt recomandate florile şi frunzele plantei, iar pentru decoct (planta se pune în apă rece şi apoi se fierbe amestecul) - rădăcinile şi scoarţa. Foloseşte planta ca atare şi mai rar pliculeţele, fiindcă, în multe cazuri, acestea au efect diminuat sau chiar toxic, spun specialiştii. Motivul este că multe dintre acestea sunt înălbite cu substanţe chimice. Singurul avantaj al pliculeţelor este că acestea sunt predozate şi există un risc minim de depăşire periculoasă a cantităţii recomandate de plantă la un ceai.

Temperatura apei este foarte importantă şi ea. Cel mai indicat este să laşi apa să fiarbă, apoi să închizi focul şi să o laşi să se răcească trei-patru minute înainte de a o turna în cană. O excepţie este ceaiul negru, care se prepară prin adăugarea apei cu o temperatură aproape de punctul de fierbere (95-100 de grade Celsius). Timpul de infuzare diferă în funcţie de tipul plantei, însă, în cele mai multe cazuri, nu depăşeşte 10-15 minute. Acest interval este necesar şi pentru ca infuzia să se mai răcească. Dacă bei ceaiul prea fierbinte, îţi pui în pericol atât mucoasa gâtului, cât şi aparatul digestiv, spun specialiştii.

Nu-l bea în orice moment al zilei

De regulă, cantitatea totală de ceai recomandată într-o zi se bea în două-trei reprize. Momentul zilei este, de asemenea, foarte important, fiindcă unele tipuri de ceai pot crea somnolenţă şi tulburări de atenţie, în timp ce altele pot provoca insomnii. De exemplu, preparatele din plante care conţin teină, precum ceaiul verde şi cel negru, nu se administrează după ora 16-17, deoarece au efect excitant asupra organismului şi pot crea probleme de somn. Pentru prima parte a zilei, pe lângă ceaiul verde şi cel negru.

Ca și ”suplimente” la ceai, britanicii preferă puțin lapte turnat în ceașcă înainte de a pune băutura fierbinte (nu e regulă strictă, unii adaugă lapte peste ceai). Cei mai mulți beau ceai neîndulcit, o chestiune ce ține, până la urmă, de gust

×
Subiecte în articol: preparare ceai