x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dacă vrei să-ți cumperi casă, o vizitezi online

Dacă vrei să-ți cumperi casă, o vizitezi online

de Diana Scarlat    |    19 Mar 2020   •   10:59
Dacă vrei să-ți cumperi casă, o vizitezi online
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Agențiile imobiliare au găsit repede soluții pentru reprofilare. În loc de vizite care pot dura multe ore, acum pun la dispoziția clienților vizite virtuale. Cei care deja aveau această opțiune sunt cei mai avantajați. Singura schimbare este acum că vizitele rămân la nivel virtual, iar agenții imobiliari oferă informațiile prin telefon. Unii clienți deja alegeau această variantă, în ultimii ani, renunțând la cea clasică. În acest fel, afacerile ar putea înregistra creșteri substanțiale în viitor, iar în criza economică s-ar putea menține chiar la nivelul de până acum, dar pentru asta trebuie să găsească soluții și băncile, pentru a acorda credite.

 

Angajații agențiilor imobiliare pot lucra de acasă și chiar scutesc foarte mult timp alocat până acum drumurilor la vizionări. Un tur virtual pentru clienți se poate face relativ ușor, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, chiar dacă nu este realizat de profesioniști în imagine. Chiar și aplicațiile care se instalează pe telefoanele mobile pot face acum imagini la 360 de grade. Unii au apelat la filmări în interiorul apartamentelor, înlocuind cele câteva fotografii care oricum erau postate pe site-urile agențiilor. „Avem clienți care vând apartamente, case sau terenuri și ne trimit ei imaginile. Mai ales cei obișnuiți să folosească tehnologia sunt foarte atenți la detalii, pentru că este interesul lor să vândă. Uneori le cerem detalii suplimentare și ne pot arăta chiar printr-o simplă conversație video, pe aplicația WhatsApp. Astfel, scutim foarte mult timp cu deplasările și suntem în siguranță, pentru că putem face asta de acasă. Cei care vor să cumpere, de asemenea, au acces la toate informațiile și pot cere oricând detalii suplimentare. Activitatea noastră se poate face la fel de bine și de la distanță”, spune Rodica, agent imobiliar la o agenție cu doar cinci angajați. Toți lucrează acum de acasă și spun că au mai mult timp să caute oferte și clienți.

 

Negocieri și documente transmise prin e-mail

 

Agenții imobiliari pot face și cealaltă parte a muncii lor tot cu ajutorul tehnologiei, pentru că se poate discuta și negocia prețul cu ajutorul telefonalelor mobile, se pot transmite documente online, prin e-mail sau chiar prin alte aplicații. Se poate discuta partea juridică online, iar singura deplasare ar rămâne să se facă la notariat, pentru semnarea contractului. „După ce face alegerea, clinetul poate face o singură vizită la adresă, pentru a se convinge că este exact ceea ce vrea să cumpere. Apoi la notar. Astfel reducem la maximum deplasările. De când s-a decretat situația de urgență nu am avut încă o astfel de vizită finală, dar am avut clienți, chiar și anul trecut, care au cumpărat direct, fără să mai meargă să vadă apartamentul care era într-un bloc nou, finalizat în aprilie 2019. Poate părea surprinzător, dar deja sunt români care și-au cumpărat casa de pe net”, mai spune agentul imobiliar. Aceasta mai spune că nu se teme nici de o eventuală perioadă de carantină, chiar și prelungită, pentru că se pot găsi soluții de arvunire a unui apartament, urmând ca actele să fie semnate la notar după ce se revine la normal.

Noile tehnologii au permis dezvoltatorilor imobiliari și agențiilor să le ofere clienților imagini cât mai relevante, scutind astfel mult timp care până nu de mult se pierdea cu zeci de vizionări. Astfel, izolarea din această perioadă nu este nicidecum un impediment pentru continuarea activității.

Construcțiile noi, blocurile finalizate recent din ansamblurile rezidențiale deja aveau, de câțiva ani, posibilitatea de a fi vizitate în varianta virtuală.      

×