x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Daea se roagă de fermieri să le dea subvenţii

Daea se roagă de fermieri să le dea subvenţii

de Daniela Ivan    |    27 Apr 2018   •   11:50
Daea se roagă de fermieri să le dea subvenţii
Sursa foto: Karina Knapek

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le transmite fermierilor că perioada de depunere a cererilor pentru subvenţii nu se prelungeşte nici măcar cu un minut după data de 15 mai. Ministrul le recomandă fermierilor să facă un efort şi să se prezinte la sediile APIA în intervalul orar stabilit pentru a nu se crea aglomeraţie. Cine nu se duce rămâne fără bani.

Nu este un capriciu al ministrului Daea, ci rezultatul calculelor economice. “ Pentru a primii subvenţiile avem obligaţia legală asumată cu Uniunea Europeană să păstrăm 100 de zile efectivul pe care l-am declarat pentru ovine. Pentru bovine termenul este şi mai lung de şase luni”, a explicat ministrul. El a adăugat că dacă cererile sunt depuse pe 15 mai cele 100 de zile pentru ovine expiră pe 1 septembrie, dar foarte important este că pentru taurine termenul de şase luni expiră pe 15 noiembrie. Acesta este motivul pentru care nu se mai poate întârzia depunerea cererilor pentru subvenţii, orice întârziere ar împinge fermierii în iarnă, iar gerul creează costuri suplimentare în zootehnie.

Şeful Agriculturii vrea să dezvolte sectorul de zootehnie astfel încât să nu mai importăm carne şi tot consumul să vină din producţia internă. Marile lanţuri de retaileri demarează deja programe în parteneriat cu fermierii locali şi cu Ministerul Agriculturii.

La Carrefour carnea de pasăre provine în totalitate din România, carnea de vită în proporţie de 90%, iar cea de porc  60% , a declarat Florin Căpăţână, director Carrefour. Ieri, retailerul francez a lansat "Filiera Calităţii Carne de Mânzat".

Şi Kaufland demarează proiectul “Raftul Românesc”, în cadrul căruia există o zonă în care sunt expuse separat produsele din carne de porc românească. Un alt program dezvoltat de retailerul german este “Alege Oaia”, un parteneriat între Cooperativa “Ţara mea” şi Ministerul Agriculturii. Scopul este ca toată producţia de carne de oaie să ajungă pe piaţa internă, spun reprezentanţii Ţara mea. (Daniela Ivan)

Carrefour şi Kaufland au pariat pe zootehnia românească. Vor ca toată carnea de pe rafturi să fie din ţară

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Petre Daea subventii fermieri