x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Deltă: plasticul plutitor se adună şi cu mâna, şi cu drona

Deltă: plasticul plutitor se adună şi cu mâna, şi cu drona

de L. Budin    |    28 Iul 2020   •   19:01
Deltă: plasticul plutitor se adună şi cu mâna, şi cu drona

Patrule de voluntari ai organizaţiei de mediu WWF-România curăţă, până în septembrie, plasticul plutitor de pe canalele din Delta Dunării şi derulează campanii de promovare a reciclării. Deşeurile duse de apă, în derivă, sunt colectate şi manual, şi cu o dronă special concepută pentru astfel de operaţiuni.

 

Pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării, mai-marii judeţului Tulcea au promis că vor realiza o rată de reciclare de 50%. La ora actuală însă, se reciclează doar 3% din deşeuri, iar plasticul care pluteşte în derivă pe Dunăre este o problemă greu de gestionat.

„De la reprezentanții societății civile până la cei ai administrațiilor locale, ai instituțiilor de mediu și ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), cu toții sunt de acord că este nevoie de campanii de conștientizare în comunitățile locale, de locuri speciale de depozitare în puncte-cheie în Delta Dunării și, nu în ultimul rând, de aplicarea unor amenzi, atunci când este cazul”, spun reprezentanţii WWF.

 

Ţarcuri PET

Patrula „Zero Plastic” a pornit prin Deltă cu o barcă personalizată, care are o autonomie de circa 80 km şi care poate transporta până la şapte persoane. Până la început de toamnă, va aduna gunoaiele din apă şi le va depune în ţarcurile PET special amenajate din Mahmudia, Sulina, Crișan şi Sfântu Gheorghe.

La acţiunea de curăţare din Mahmudia, voluntarii au drept ajutor drona WasteShark, care navighează la suprafaţa apei, putând colecta până la 500 kg deşeuri pe zi. Drona a fost adusă anul trecut în România.  

 

Turiştii vin în ajutor

În toate localitățile în care se adună deşeuri au loc şi acţiuni educative. Campania „Impactul plasticului în natură” constă în activități de comunicare și de promovare a reciclării. Localnicii şi turiştii sunt încurajaţi să alerteze Patrula „Zero Plastic” de fiecare dată când descoperă deşeuri pe canalele Deltei, adăugând pe reţelele sociale fotografii, cu hashtagul #PatrulaZeroPlastic.

Se alătură demersului şi „Compania de turism lent”, susținută de Ivan Patzaichin, care poate furniza informații despre locurile unde există deșeuri din plastic. Hotelurile și pensiunile din zonă au fost invitate la un „Parteneriat pentru sustenabilitate”, pentru a se implica activ în procesul de reciclare.

 

Voluntarii vor merge în toate localitățile de proiect și vor colecta plasticul din zonele adiacente: la Mahmudia, vor fi curățate în cursul acțiunilor și canalul Litcov, zona renaturată Incinta Carasuhat, lacurile din zonă și malurile localităților Murighiol și Dunavăț. Vor urma zonele Crișan (canalele Caraorman și Ceamurlia, lacurile adiacente și Mila 23), Sulina (canal plajă, Dunărea Veche) și Sfântu Gheorghe (Gârla Turcească, lacurile şi meandrele vecine).

 

Acţiunile fac parte din proiectul „Zero plastic în Delta Dunării”.

×