x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Schimbare importantă de la 1 iulie. Românii care suferă de depresie vor beneficia de consultații gratuite

Schimbare importantă de la 1 iulie. Românii care suferă de depresie vor beneficia de consultații gratuite

de Redacția Jurnalul    |    07 Iul 2023   •   15:00
Schimbare importantă de la 1 iulie. Românii care suferă de depresie vor beneficia de consultații gratuite
Sursa foto: Unsplash.com

Românii care suferă de depresie şi plătesc asigurarea de sănătate beneficiază gratuit, de la 1 iulie 2023, de consultaţii medicale, mai exact câte una pe lună.

Depresia este o afecțiune mentală serioasă care afectează peste jumătate de milion de români și poate avea un impact profund asupra vieții celor afectați. Statisticile arată că depresia afectează peste 40 de milioane de persoane în Europa, iar situația în România nu este îmbucurătoare în ceea ce privește această afecțiune.

Începând cu data de 1 iulie 2023, pachetul de bază de servicii medicale la care au dreptul pacienții asigurați la stat include și un număr de 12 consultații psihologice anuale gratuite.

În plus, asigurații pot primi ajutor de specialitate inclusiv la domiciliu, atunci când este cazul.

Noul contract-cadru din sănătate a intrat în vigoare de la 1 iulie 2023 și reglementează condițiile acordării asistenței medicale, drepturile și obligațiile furnizorilor și asiguraților.

Printre altele, noul contract cadru extinde pachetul de bază la care au dreptul asigurații cu noi servicii medicale, cum sunt, spre exemplu: consultațiile psihologice la recomandarea medicilor de alte specialități clinice, testele genetice sau screeningul pentru cancerul colorectal.

Consultațiile psihologice sunt servicii medicale care au ca scop evaluarea, diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor mentale și emoționale.

Acestea pot fi acordate de medici psihiatri, psihologi clinicieni sau asistenți medicali cu competențe în domeniul sănătății mintale.

De luna aceasta, consultațiile psihologice vor fi acordate în mai multe situații decât înainte, însă doar în baza unei trimiteri din partea medicului specialist sau a celui de familie:

– la solicitarea asiguratului, pentru consiliere psihologică în caz de situații stresante sau traumatizante

– la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist, pentru evaluarea stării de sănătate mintală și stabilirea unui plan terapeutic

– la solicitarea asiguratului, pentru depistarea precoce a riscului de demență sau depresie la persoanele cu vârsta peste 60 de ani

– la solicitarea asiguratului, pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive la persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani.

Pentru a beneficia de consultații psihologice, asiguratul trebuie să prezinte cardul național de sănătate și biletul de trimitere eliberat de medicul care recomandă serviciul.

Numărul maxim de consultații psihologice pe care le poate primi în mod gratuit un asigurat este de 12 pe an, adică una pe lună, potrivit avocatnet.ro.

Depresia este una dintre cele mai grave boli ale acestui secol, „boala secolului” așa cum a fost numită ea de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.

×
Subiecte în articol: depresie consultaţii gratuite