O specie invazivă de pește pune în pericol Delta Dunării, iar faptul că s-a ajuns la această situație este consecința unei serii foarte lungi de restricții și prohibiții care ar fi trebuit să aibă ca scop protejarea ecosistemului. Doar că prohibiția nu face casă bună cu turismul din Delta Dunării, iar mulți întreprinzători au găsit ca soluție salvatoare pentru afacerile lor înființarea unor bazine în care să poată crește pești. Astfel ar fi ajuns somnul african în apele Deltei, iar acum se caută soluții pentru a-l elimina, pentru a nu se înregistra pagube enorme, mai ales prin distrugerea speciilor de sturion. Problema actuală vine în completarea celor deja existente, provocate de reducerea activităților de pescuit și vânătoare, prin care s-au înmulțit foarte mult unele specii, precum șacalul, iar acum este pus în pericol întregul ecosistem.
Echilibrul natural al ecosistemului din Delta Dunării includea și omul, cu activitățile lui. În momentul în care s-au impus norme din ce în ce mai drastice, cu scopul declarat de a proteja natura, fără a se ține cont de consecințele unor interdicții sau de felul în care se regla singură natura, fără să excludă activitatea umană, s-au creat dezechilibre. Șacalii au invadat zonele de uscat din Delta Dunării și au început să elimine alte specii pe cale de dispariție, după ce s-a interzis vânarea lor. Situația este echivalentă cu cea a diavolilor tasmanieni care au fost strămutați pe Insula Maria situată la est de Tasmania, în 2012-2013, unde s-au înmulțit și au eliminat o întreagă populație de pinguini. Astfel de situații grave s-au mai înregistrat și în alte părți ale lumii, cu alte specii, dar până acum nu s-a ajuns la un consens, în legătură cu ceea ce protejează natura, cu adevărat, și acțiunile care provoacă distrugeri, în numele ecologiei.
Înmulțirea unora duce la dispariția altora
Cormoranii sunt, de asemenea, o specie de păsări care pot reduce dramatic populația de pești din Deltă. Când fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a-ncercat să explice, la Bruxelles, de ce nu ar trebui să fie duse la extrem interdicțiile pentru vânătoare, arătând cât de mult pot dăuna aceste păsări și cum ar putea ajunge, prin înmulțire necontrolată, să distrugă ecosistemul, foarte mulți membri ai ONG-urilor de protecție a mediului au crezut că e mai productiv să facă glume pe seama declarațiilor, în loc să le ia în serios. Totuși, se poate demonstra științific faptul că fostul ministru PSD chiar avea dreptate. Acum, în Delta Dunării s-a ajuns la pericolul de a rămâne fără sturioni și alte specii de pești, din cauza prohibiției care i-a determinat pe oamenii de aici să crească în bazine alte specii de pește decât cele specifice zonei, pentru a mai putea face turism. Din primele informații, somnul african, care ar putea distruge acum și puținii sturioni rămași, provine dintr-o astfel de crescătorie neautorizată. Această soluție a fost aplicată, însă, după ce pensiunile din Delta Dunării n-au mai avut de unde să ia pește proaspăt.
O altă specie invazivă – de această dată vegetală – este nufărul galben. Acesta s-a înmulțit nepermis de mult, în ultimii ani, distrugând alte plante, dar fiind un pericol și pentru pești, pe care îi sufocă, prin acoperirea unor suprafețe foarte întinse de apă. Specia invazivă de nufăr galben este periculoasă și foarte costisitoare și pentru că duce la colmatarea unor canale navigabile. Dar problema cea mai gravă este modificarea ecosistemului, prin protejarea unor specii nespecifice unor zone, fără a se cunoaște consecințele pe care aceste specii le vor produce, după o anumită perioadă de timp.
Cum a ajuns somnul african în Deltă
Fostul Guvernator al Deltei Dunării, Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), a fost anunțat de pescari, la sfârșitul săptămânii trecute, că au fost prinse primele zece exemplare de somn african. Cei care au dat alarma știu cât de periculoasă este această specie invazivă. „Au fost prinși pești în cantitate totală de 140 de kilograme, în ultimele zile. Aceste specimene sunt foarte mobile, au fost prinși pe vintire, ceea ce arată că au mobilitate foarte mare. Probabil au stat într-o incintă, nu pentru reproducerea lor, ci la un restaurant care și-a construit un bazin, pentru a pune peștele pe masa turiștilor. Este posibil să se fi produs un accident, să fi fost o fisură a bazinului și astfel să fi ajuns în Rezervație”, a explicat, pentru Jurnalul, Cătălin Țibuleac. Din ultimele informații, ARBDD va începe o anchetă, împreună cu celelalte instituții, inclusiv cu Poliția, pentru a depista sursa acestor pești din specia invazivă, care ar putea distruge celelalte specii din Delta Dunării.
Ipoteze de lucru și vești proaste
În urma anchetei se va putea stabili cât de gravă este problema și cum se poate rezolva. Mai întâi va trebui să se identifice zonele în care sunt acești pești. Ar fi posibil chiar să se apeleze la pescari, pentru a colabora cu autoritățile. „Sunt mai multe scenarii, deocamdată. Este absolut necesar să se facă o anchetă. Specia aceasta a fost adusă pentru acvacultură, tocmai pentru că se înmulțesc rapid și cresc foarte repede acești pești. Nu cred că i-a adus cineva pentru a sabota Delta, ci mai degrabă că peștele a scăpat cumva, de la acvacultori. Una dintre măsuri este implicarea pescarilor, dar se poate face doar prin monitorizare. Există și un curent de sceptici care merg pe varianta că la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius, acești pești vor dispărea. Atunci s-ar putea trage de timp, până vine iarna, pentru a aștepta să dispară de la sine. Eu am o veste proastă: avem zone unde temperatura apei este mai ridicată și iarna, iar dacă se vor refugia acolo, ne vor distruge Delta”, a explicat, pentru Jurnalul, Gyargy Deak, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului (INCDPM), care monitorizează populația de sturioni din Delta Dunării. Ipoteza cea mai gravă ar fi că specia invazivă de somn african nu a scăpat acum dintr-o crescătorie ilegală, ci a ajuns în Delta Dunării, migrând din zona Călărași, unde a fost găsit prima oară, în anul 2014. În acest caz, pericolul ar fi mult mai mare pentru toate celelalte specii de pești și mai ales pentru puietul de sturion, iar cauza înmulțirii și a migrației este tot prohibiția.
Este nevoie de investigații, pentru a identifica în primul rând focarul, dar și cauza apariției acestei specii invazive de somn african. În anul 2014 s-a întâmplat același lucru în zona Călărași. De atunci nu s-a mai vorbit despre asta, dar nici nu s-a făcut vreun studiu. Pot fi aspecte mult mai grave, cu implicații pe termen lung.
Gyorgy Deak, director general al INCDPM