x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vrei un diagnostic rapid de TBC? Tușește într-o aplicație de pe smartphone

Vrei un diagnostic rapid de TBC? Tușește într-o aplicație de pe smartphone

de Monica Cosac    |    13 Feb 2024   •   08:40
Vrei un diagnostic rapid de TBC? Tușește într-o aplicație de pe smartphone

Oamenii de știință sunt pe punctul de a descoperi cu un nou instrument, ieftin și rapid, de diagnosticare a tuberculozei, una dintre principalele cauze de deces legate de bolile infecțioase. Seacă, productivă, lătrătoare sau hârâită, tusea este cel mai frecvent simptom în afecțiunile respiratorii, însă medicii și inginerii de la Universitatea Washington (SUA) au dezvoltat o aplicație pentru smartphone care, cu ajutorul Inteligenței Artificiale (AI), poate identifica sunetele caracteristice ale tuberculozei, sunete pe care urechea umană nu le poate diferenția. 

Tusea este simptomul principal al bolilor respiratorii, fie că este vorba de afecțiuni netransmisibile (cum este astmul, de exemplu), sau de infecții ale tractului respirator, majoritatea contagioase (viroze, COVID, TBC etc.). 

Iar în ultimii ani, zeci de studii au încercat să folosească tusea și alte sunete corporale ca „biomarkeri acustici” - sunete care indică schimbări în starea de sănătate. Însă odată cu utilizarea tot mai mare a inteligenței artificiale, cu care oamenii de știință pot analiza mult mai rapid o cantitate mai mare de date, acest domeniu a explodat. De asemenea, pandemia de COVID-19 a contribuit la stimularea interesului cercetătorilor pentru analiza acusticii tusei, o aplicație mobilă concepută pentru a diagnostica această boală (AudibleHealth DX) fiind, în prezent, revizuită de FDA, agenția americană responsabilă cu reglementarea alimentației, a suplimentelor dietetice, medicamentelor, cosmeticelor și dispozitivelor medicale. 

Tot de mai mulți ani se caută un instrument ieftin de screening pentru tuberculoză, în special pentru utilizarea în regiunile lumii cu resurse limitate, unde infrastructura de îngrijire a sănătății lipsește, iar instrumentele de diagnosticare sunt în cantități reduse.

Cauzată de inhalarea Mycobacterium tuberculosis (Mtb), tuberculoza (TBC) este a doua cauză principală de deces legată de bolile infecțioase, după COVID-19, iar după o perioadă de declin, atât incidența, cât și mortalitatea tuberculozei sunt din nou în creștere, din 2021, intensificând nevoia de instrumente precise și accesibile de screening. 

Noul instrument „aude” tusea tuberculozei active în 80% din cazuri

O echipă internațională de cercetători, condusă de Universitatea Washington din Seattle și formată din ingineri, informaticieni, medici și experți în boli infecțioase, testează ipoteza că modelul unic și frecvența tusei TBC pot oferi suficiente date pentru a detecta această boală bacteriană extrem de infecțioasă folosind un nou instrument de învățare automată, proiectat într-o aplicație pentru smartphone. În prezent, aplicația numită TBscreen se află în faza de testare.

Concret, noua tehnologie de clasificare a tusei a fost testată prin analizarea a 33.000 de sunete de tuse pasivă și 1.200 de tuse forțată, colectate de cercetători prin diferite microfoane de la 149 de pacienți cu TBC pulmonar și 46 de pacienți cu alte afecțiuni respiratorii.

Conform rezultatelor studiului, publicate recent în revista Science Advances, aplicația TBscreen a fost capabilă să distingă tuberculoza activă de tusea non-TB cu o precizie generală de aproximativ 82%.

„Lucrul cu smartphone-uri și învățarea automată ne-a permis să privim mai degrabă frecvența tusei decât sunetul. Nu este posibil să se diferențieze tusea TB doar auzind cu urechea umană”, a spus autorul principal, Manuja Sharma, doctorand UW în inginerie electrică și informatică.

Ar putea opri răspândirea bolii infecțioase în comunitățile sărace

Echipa a descoperit că aplicația și un microfon de smartphone au prezis care tuse indică tuberculoza activă cu o precizie mai mare decât utilizarea microfoanelor mai scumpe. De asemenea, cercetătorii au constatat că TBscreen a funcționat cel mai bine pentru a evalua tusea pasivă și pentru a identifica tusea de la pacienții cu încărcături bacteriene mai mari. 

Asta înseamnă că aplicația ar putea fi un potențial instrument de triaj, deoarece pacienții cu încărcături bacteriene crescute tind să fie mai bolnavi și mai contagioși.

În mod convențional, pentru un diagnostic de TBC este necesară colectarea sputei, care este ulterior analizată într-un laborator clinic, cu acces constant la consumabile specifice și electricitate fiabilă.

Chiar dacă aplicația pentru tuse nu pune un diagnostic definitiv, ea ar putea alerta un furnizor de servicii de sănătate dintr-un dispensar sau centru local de sănătate că ar putea fi necesare teste suplimentare de tuberculoză, subliniază autorii studiului. 

Practric, această nouă tehnologie ar putea duce testarea tuberculozei în locurile izolate și „ar fi o modalitate rapidă de depistare a persoanelor care ar putea avea TBC”, a spus dr. Thomas Hawn, unul dintre cercetătorii principali, iar depistarea precoce ar putea opri și răspândirea acestei boli infecțioase în comunitățile respective.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o metodă de detectare a TBC ar trebui să aibă o sensibilitate de 90%, însă echipa de cercetători consideră că rezultatele inițiale sunt promițătoare și se așteaptă să îndeplinească acest standard.

Următorul pas, potrivit autorilor cercetării, este să valideze eficacitatea aplicației pentru smartphone cu un eșantion mai mare de populație, inclusiv grupuri de control, pentru a înregistra tusea distinctă la persoanele cu diagnostice de COVID-19, BPOC, pneumonie și astm.

Circa 10,6 milioane de persoane au contractat TBC în 2022 și 1,3 milioane de persoane au murit din cauza acestei boli în același an, potrivit OMS.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: diagnostic tbc aplicație smartphone