x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Din 2015, de două ori mai mulţi copii dispăruţi

Din 2015, de două ori mai mulţi copii dispăruţi

de L. Budin    |    26 Mai 2020   •   09:26
Din 2015, de două ori mai mulţi copii dispăruţi

Ieri, de Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, organizaţia Salvaţi Copiii România a arătat că, în decursul ultimelor 12 luni (30 aprilie 2019 – 20 mai 2020), au fost înregistrate 6.475 de sesizări privind copii care au dispărut de acasă. Fenomenul s-a agravat în perioada de izolare impusă de pandemie, când minorii au fost expuşi unor episoade mai numeroase de violenţă domestică şi de abuz în mediul online.

 

La fiecare două minute, în Europa, este raportată dispariția unui copil. Bilanţul este dramatic şi la noi: în ultimii 5 ani, numărul sesizărilor privind dispariţiile de copii s-a dublat. Dintre cei dispăruţi în perioada aprilie 2019-mai 2020, 192 au vârste de până în 10 ani, 1.623 au între 10-14 ani şi 4.660 sunt mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție.

 

Plecări intenţionate

„În peste 95% din sesizările de dispariții este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților”, spun cei de la Salvaţi Copiii. În 40% din cazuri e vorba de plecări din centre, restul de 60% fiind plecări intenţionate de la domiciliu. 

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili, conflictele repetate din familie, abuzurile fizice și/sau emoționale, abandonul școlar și influența anturajului, consumul de alcool și substanțe halucinogene, situația economică precară a familiei.

Mulţi sunt lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, alţii au blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile.

 

Fuga, o capcană

În situaţiile menţionate, programele de sprijin psihologic pentru copii şi adulţi sunt esenţiale, explică Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România. Minorii trebuie avertizaţi din timp, ca să nu ia decizii cu impact negativ asupra siguranţei şi vieţii lor.

Sub sloganul „Fuga de acasă este o capcană, nu un refugiu!”, organizaţia organizează întâlniri regulate cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc şi acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în programele de consiliere, suport educaţional și activităţi de timp liber.

 

În ultimele 12 luni, 6.742 de minori au fost găsiți, dintre care 207 cu vârste până la 10 ani, 1.711 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani, şi 4.824 mai mari de 14 ani.

 

Cele mai multe dispariții au fost înregistrate la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, I.P.J. Constanța, I.P.J. Iași și I.P.J. Bistrița-Năsăud.

 

3.736 de dispariţii se înregistrau acum cinci ani.

×