Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României în legătură cu Dosarul electronic de sănătate (DES), devenit obligatoriu din 12 noiembrie. Instituţia apreciază că noile dispoziţii legale au “un grad mare de generalitate, deşi legiferează într-un domeniu atât de sensibil precum datele personale de natură medicală” şi nu stabileşte criterii obiective în privinţa celor care pot accesa la aceste date ale pacienţilor.
În excepţia de neconstituţionalitate formulată, Avocatul Poporului reţine caracterul lacunar al normelor care reglementează dosarul electronic de sănătate şi arată că prevederile art.30 (alin.2 şi 3) şi art.280 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt în contradicţie cu prevederile art.1(alin.5), art.26 şi art.53 din Constituţia României, precum şi cu art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, “întrucât permit restrângerea exerciţiului dreptului la viaţă intimă, familială şi privată prin acte normative de nivel inferior legii, ce nu întrunesc cerinţele de previzibilitate, certitudine şi transparenţă care caracterizează o lege adoptată de către Parlament”.
Totodată, Avocatul Poporului consideră că “legea relativizează în mod nepermis reglementarea dosarului electronic de sănătate, lăsând la latitudinea Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate stabilirea unor elemente esenţiale ale utilizării şi completării acestuia, cum ar fi accesul la datele reţinute (cazurile în care sunt permise accesul şi utilizarea datelor, categoriile de persoane care au acces la date, extragerea şi prelucrarea datelor şi informaţiilor din DES)”. De asemenea, cadrul normativ actual nu stabileşte criterii obiective care sa limiteze numărul de persoane care au acces şi pot utiliza ulterior datele păstrate, astfel încât pacienţii respectivi “nu pot beneficia de garanţii suficiente care să le asigure protecţia împotriva abuzurilor şi a oricarui acces sau utilizări ilicite”, argumentează Avocatul Poporului.
Potrivit instituţiei, este necesar consimţământul pacienţilor atât pentru constituirea DES, cât şi pentru utilizarea acestuia, precum şi posibilitatea acestora de a refuza includerea în dosar a anumitor informaţii despre starea lor de sănătate ce îi pot prejudicia.
Instituţia consideră că accesul şi utilizarea datelor cuprinse în DES trebuie să se facă în condiţii de maximă securitate, astfel încât să înlăture diseminarea (chiar şi accidentală) a oricaror date personale care ar putea aduce prejudicii, de orice fel, persoanei în cauză.
Până în prezent, există deja 6.200.000 de DES, dar medicii se tem să-l utilizeze deoarece datele medicale ale pacienţilor ar putea fi văzute de oricine
Citește pe Antena3.roUn rus arestat a smuls probele din dosar și le-a mâncat, în timpul interogatoriului