Medicul timișorean Virgil Musta face un scurt bilanț al celor trei luni de pandemie de coronavirus, în care „întreaga lume a trecut printr-o experiență dramatică și care a lăsat urme adânci la toate nivelurile”. În România, chiar dacă au fost mai puține decese comparativ cu alte state europene, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din țările vestice, ceea ce arată că românii au „numeroase boli cronice la vârste nu așa de înaintate ca în acele țări”, spune medicul. Potrivit acestuia, pericolul nu a trecut, deoarece virusul încă nu a dispărut și nici nu va dispărea curând.
Aceste ultime trei luni de pandemie, care păreau că nu se mai termină, au lăsat urme adânci la toate nivelurile, de la colaborări internaționale, politici și organisme naționale și până la „trăirile” individuale ale fiecăruia dintre noi, scrie medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, pe pagina de Facebook „City Doctors”. „Depinde de noi (organisme internaționale, naționale și indivizi) modul în care reușim să învățăm din această experiență și să includem în noul «normal» tot ceea ce ne poate ajuta să prevenim fie apariția, fie cel puțin explozia și impactul devastator al unor astfel de epidemii care vor mai apărea”, subliniază dr. Musta.
Pericolul încă nu a trecut
România a trecut de mai bine de două săptămâni de la starea de urgență la starea de alertă, iar începând de ieri relaxarea este mai mare, cu terase deschise și călătorii între localități fără limitările impuse de adeverințe. Pericolul încă nu a trecut, avertizează dr. Musta, chiar dacă acum suntem pe o pantă descendentă.
„În România, am reușit să limităm impactul pandemiei, cel puțin comparativ cu multe țări din vestul Europei, țări mult mai dezvoltate ca noi din punctul de vedere al infrastructurii medicale, dar care au fost depășite de situație și au înregistrat foarte mulți morți. (...) Cel mai probabil, acest lucru se datorează măsurilor corecte, deși dure, luate la timp, dar și modului în care cea mai mare parte a populației le-a înțeles și respectat. (...) Vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din țările vestice, ceea ce ne arată faptul că populația noastră prezintă numeroase boli cronice la vârste nu așa de înaintate ca în acele țări. Acest lucru se cunoștea deja, dar într-un context ca acesta a devenit automat un factor de risc major pentru toate acele persoane”, explică Virgil Musta.
Lipsa programelor de prevenție
Potrivit medicului, principalii factori care au dus la apariția timpurie a acestor boli clonice sunt: lipsa programelor reale personalizate de prevenție și educația pentru sănătate deficitară. „Ce înseamnă educație pentru sănătate? În mare, toată lumea știe, dar puțini aplică: alimentație sănătoasă și rațională, sport, mișcare, controlul stresului, igiena personală, dar și prevenția bolilor prin vaccinare și prin monitorizarea constantă a factorilor de risc personali”.
Medicul le recomandă românilor să meargă să facă investigațiile medicale și controalele amânate în aceste 3 luni. „Altfel, bolile pe care deja le avem, necontrolate, ne pot aduce mai multe necazuri decât am avut până acum cu noul coronavirus. Va trebui să găsim în continuare echilibrul între tratarea la timp a oricăror probleme de sănătate pe care le avem și protejarea în continuare (cel puțin până la apariția unui vaccin sigur și eficient) de posibila infecție cu SARS-CoV-2, care nu va dispărea curând”, precizează dr. Musta.
„Virusul nu a dispărut și este nevoie de responsabilitate individuală în perioada următoare pentru ca pandemia să continue curba descendentă și să rămână controlabilă!”
dr. Virgil Musta, Spitalul „Victor Babeş”, Timişoara
La nivel mondial, în prezent sunt peste 6 milioane de cazuri de COVID-19 confirmate, dintre care aproape 370.000 de persoane decedate, peste 2,6 milioane de persoane vindecate și încă 3,1 milioane de cazuri încă active. Iar în Europa sunt peste 176.000 de persoane decedate, dintre cele peste două milioane de cazuri confirmate cu COVID-19.
În România, conform situației comunicate de autorități, ieri la prânz erau:
19.398 cazuri confirmate cu COVID-19, dintre care 1.270 de persoane decedate;
· 13.426 persoane vindecate;
· 4.702 cazuri sunt încă active;
· aproape 100.000 de persoane încă se află în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată (în mare parte, sosite din alte țări în ultima perioadă).