x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Drepturile copilului în România, doar pe hârtie

Drepturile copilului în România, doar pe hârtie

de Monica Cosac    |    11 Dec 2019   •   11:32
Drepturile copilului în România, doar pe hârtie
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Ziua internaţională a Drepturilor Omului este marcată în fiecare an la 10 decembrie, data la care Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Disponibil în peste 500 de limbi, acest document este cel mai tradus din întreaga lume. Cu această ocazie, reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii au atras atenţia că, în România, drepturile copilului există mai mult pe hârtie decât în realitate şi că acestea ar trebui poziţionate „mai sus” pe agenda politică.

 

„Astăzi (n.r. - marţi) este Ziua internaţională a Drepturilor Omului. Am hotărât, împreună cu comisiile pentru drepturile omului şi Organizaţia Salvaţi Copiii, să dedicăm acest eveniment copiilor, pentru că în 20 noiembrie s-au împlinit 30 de ani de la adoptarea Convenţiei privind drepturile copilului”, a declarat, ieri, Adrian Bulgaru, directorul executiv al Institutului Român pentru Drepturile Copilului, la conferinţa anuală organizată cu această ocazie, la Palatul Parlamentului. Acesta a afirmat că instituţiile care se ocupă de apărarea drepturilor omului trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să se implice în promovarea şi protecţia drepturilor copilului.

„Tinerii apără Drepturile Omului”

La rândul său, Gabriela Alexandrescu, directorul executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, a atras atenţia că „interesul superior al copilului” apare în toată legislaţia românească, nu şi în politicile publice. „Acum, şi pe fondul desfiinţării Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, ar trebui să reiterăm importanţa unui organism care să coaguleze toate instituţiile responsabile în vederea asigurării drepturilor copilului. Până acum, deşi interesul superior al copilului e cuprins în toată legislaţia românească, totuşi, în politicile publice nu s-a văzut lucrul acesta şi credem că e nevoie de o urcare mai sus pe agenda politică a copilului şi drepturilor sale, inclusiv prin alocarea de fonduri bugetare pe toate liniile - educaţie, sănătate, protecţie socială”, a afirmat Gabriela Alexandrescu.

 

„Drepturile copilului în România - un lucru frumos pe hârtie, un lucru frumos în sensul că da, e un capitol frumos, ştim că suntem urmăriţi de instituţii internaţionale, trebuie să bifăm că facem legi şi aşa mai departe, dar în momentul în care monitorizezi în ce măsură se schimbă calitatea vieţii copilului în România, nu pot decât să spun, cu amărăciune, că extrem de puţin în cei 30 de ani şi principalii responsabili, să fie foarte clar, sunt politicienii”, a declarat, în cadrul evenimentului, deputatul Adriana Săftoiu, membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Tema Zilei internaţionale a Drepturilor Omului aleasă pentru anul acesta este „Tinerii apără Drepturile Omului” şi are ca scop celebrarea potențialului tinerilor ca agenți de schimbare şi amplificarea vocilor lor în promovarea și protecția drepturilor omului.

 

 

„Alocările bugetare sunt foarte scăzute comparativ cu cele europene, aşa că ar trebui, măcar acum, la 30 de ani, o atenţie mult mai importantă”, Gabriela Alexandrescu, preşedinte Salvaţii Copiii.

 

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este un document de referinţă care proclamă drepturile inalienabile de care beneficiază toţi oamenii, în mod firesc, indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, naţionalitate sau origine, proprietate sau alt statut.

 

×