x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social DSU: Nu se închid spitalele și nici ambulatoriile

DSU: Nu se închid spitalele și nici ambulatoriile

de Monica Cosac    |    09 Apr 2020   •   10:37
DSU: Nu se închid spitalele și nici ambulatoriile

Un Ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, prin care, pe toată perioada stării de urgență, au fost suspendate internările pentru intervenții chirurgicale, tratamentele și investigațiile medicale care nu reprezintă urgențe, a stârnit reacții puternice, atât din partea medicilor, cât și mai ales a pacienților, care spun că prin aceste măsuri sunt condamnați la moarte. În urma acestor reacții, DSU a precizat că nu se închid spitalele publice sau private și nici ambulatoriile de specialitate ca urmare a ordinului amintit mai sus, iar urgențele vor fi stabilite de medicii de specialitate.

 

Reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și-au exprimat îngrijorarea față de prevederile Ordinului 74553/7.04.2020, dat de Comandantul Acțiunii, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care modifică Ordinul 74527/23.03.2020, și prin care se decide suspendarea „internărilor pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și pot fi reprogramate”. Potrivit FABC această modificare a fost făcută „în sensul limitării agresive a situațiilor medicale care pot fi considerate urgențe, și astfel pot beneficia de tratament, pe perioada stării de urgență. Reiterăm, în acest context, avertismentul că, în lipsa unor protocoale clare și a unor măsuri luate imediat, pacienții oncologici sunt condamnați la moarte”.

„Nu poți lăsa milioane de oameni fără asistență medicală prin dispoziții nefundamentate, nelegale, cu consecințe deosebit de grave, doar pentru că s-au făcut greșeli enorme în gestionarea pandemiei COVID-19”, a spus și Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.


 

Restricţiile se referă la ceea ce poate fi reprogramat

Niciun spital public sau privat şi niciun ambulatoriu de specialitate nu va fi închis pe perioada stării de urgență, iar restricţiile se referă doar la consulturi, tratamente sau activităţi medicale care pot fi reprogramate şi nu sunt urgente, transmite DSU.

„Având în vedere numeroasele solicitări ale pacienţilor şi cadrelor medicale referitoare la aplicarea art. 1 din Ordinul Comandantului Acţiunii (...), facem următoarele precizări: interdicţiile prevăzute art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut şi automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice: necesitatea internării pacienţilor, pentru asistenţa spitalicească acordată în spitalele publice şi private sau necesitatea realizării consultaţiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unităţile publice sau private care acordă asistenţă medicală ambulatorie”, potrivit DSU.

 

Restricţiile nu se referă la femeile însărcinate, persoanele care necesită tratament oncologic, care au nevoie de controale periodice, au mai precizat reprezentanţii DSU, iar asistenţa medicală va fi acordată indiferent dacă spitalul este public sau privat.

 

CNAS: Consultațiile, la distanță

Referitor la ordinul lui Raed Arafat, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat că atât consultaţiile la medicul de familie, cât și cele din ambulatoriul de specialitate pot fi acordate şi la distanţă.

„Conform prevederilor Ordinului Comandantului Acţiunii (...), pacienţii care reprezintă urgenţe medicale şi cei care suferă de afecţiuni cronice se vor adresa, după caz, unităţilor sanitare, ambulatoriilor de specialitate sau cabinetelor de medicină primară. Consultaţiile la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pot fi acordate şi la distanţă”, se arată în comunicatul CNAS.

Pentru a evita aglomerările în unităţile sanitare şi a nu-i pune astfel în pericol pe cei cu patologii „mai deosebite”, populaţia este rugată ca, la primele semne de boală, să contacteze telefonic medicul de familie, care va decide dacă va acorda o consultaţie la distanţă sau, după caz, va programa pacientul pentru o consultaţie la cabinet sau îl va direcţiona către ambulatoriul de specialitate, potrivit CNAS.


 

×