Mai puține cursuri pe zi, ghiozdan mai ușor și program mai puțin stresant la început și final de săptămână. Acestea sunt doar câteva dintre noile norme de igienă stabilite de Ministerul Sănătății pentru toate unitățile de învățământ și care au înlocuit, practic, vechiul set de reguli, adoptat în 1995. Totodată, elevii din anii terminali, precum și cei din învățământul primar și preșcolarii, vor merge la cursuri numai dimineața.
Dacă, până acum, legislația prevedea că doar elevii din învățământul primar trebuie să meargă la cursuri dimineața, lucrurile se schimbă, iar administrațiile locale vor fi nevoite să asigure mai multe spații pentru cursuri în prima pare a zilei. „Antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV) și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineața”, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății 1.456/2020, publicat la finalul săptămânii trecute în Monitorul Oficial.
Ghiozdanul - 10% din greutatea copilului
De asemenea, pentru evitarea deformării coloanei vertebrale, greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie mai greu de o zecime din greutatea copilului, iar această limitare este valabilă pentru toți elevii, nu ca până acum, când această reglementare era doar pentru ciclul primar. „Greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”, iar elevii din ciclul primar și gimnazial „folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită”, potrivit regulilor intrate acum în vigoare.
Luni și vineri - fără teze și lucrări
Noile reglementări date de Ministerul Sănătății prevăd că, în orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească 4-5 ore pe zi pentru învățământul gimnazial și 5-6 ore pe zi pentru învățământul liceal și profesional. Pentru școlarii din clasele 0 și I vor fi 3-4 ore pe zi, iar de la clasa a II-a 4 ore pe zi. În plus, se evită planificarea unui număr mai mare de două teze pe săptămână, iar tezele și lucrările de control planificate nu se stabilesc în prima și în ultima zi din săptămâna școlară și nici în două zile școlare consecutive.
Paturile suprapuse ar putea dispărea
Ordinul MS stipulează și spații mai generoase în cămine. „Se permite utilizarea paturilor suprapuse în internate școlare și cămine studențești numai dacă se îndeplinesc cubajele specifice tipului de colectivitate și dacă patul de deasupra este prevăzut cu sistem de siguranță pentru prevenirea accidentelor”, potrivit articolului 8 din document. Multe dintre aceste cămine au camere foarte mici și, în condițiile actuale, nu pot asigura spațiul necesar fiecărui elev/student, dacă sunt paturi suprapuse. De exemplu, în sălile de clasă din unitățile de învățământ școlar și universitar, pentru fiecare persoană trebuie „un cubaj de aer de 5-8 mc”. Însă, în dormitoare (internate școlare, cămine studențești), pentru fiecare elev/student trebuie să asigure un spațiu mai mare, în funcție de grupa de vârstă: 10-12 mc de aer (pentru școlarii între 7-10 ani), 13-15 mc (11-15 ani) și 16-20 mc (pentru cei de peste 15 ani).
Cine spală wc-ul nu poate spăla vasele
Reguli mai stricte și în cazul unităților de învățământ în care copiii iau masa. Spre exemplu, în cazul creșelor și grădinițelor, personalul care aduce mâncarea de la bucătărie trebuie să poarte echipament de protecție și să aibă examinările medicale periodice specifice. De asemenea, „se interzice participarea la servitul mesei, la debarasarea veselei și la spălarea acesteia a personalului de îngrijire care a participat, în prealabil, la curățenia grupurilor sanitare”.
Noile reguli sunt valabile în toate unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor. Acestea sunt reprezentate de: creșe, grădinițe, școli, licee, colegii, școli profesionale, universități, palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive școlare, ateliere de creație, servicii de îngrijire a copiilor pe timp de zi, cu sau fără semiinternat de tipul „after school”.
Dozatoare în loc de canalizare
În noile norme de igienă se precizează că „racordarea la rețeaua de apă potabilă și canalizare în unitățile pentru ocrotirea, educația, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor este obligatorie”.
Cu toate acestea, dacă nu are apă potabilă de la rețea sau sursa de apă este necorespunzătoare, școala poate pune dozatoare de apă cu pahare de unică folosință. De asemenea, pentru spălarea mâinilor „se vor amenaja temporar spălătoare provizorii, pentru o perioadă de maximum 90 de zile, formate din bazin cu robinet (cu o capacitate de 5-10 litri) și chiuveta cu scurgere la fosă vidanjabilă”.