x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Focarele de rujeolă au apărut în comunităţile de romi

Focarele de rujeolă au apărut în comunităţile de romi

de Monica Cosac    |    23 Sep 2016   •   08:26
Focarele de rujeolă au apărut în comunităţile de romi
Sursa foto: kasto80/Getty Images/iStockphoto

Epidemia de rujeolă din România a pornit chiar din zona în care, în prezent, se înregistrează cele mai multe cazuri. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, focarele de rujeolă identificate la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj au apărut în comunităţile de romi nomazi, originari din judeţul Arad, în care copiii nu au fost vaccinaţi. Astfel, s-a ajuns la îmbolnăvirea a peste 200 de copii doar în cele două judeţe.

Din cele 124 de cazuri de rujeolă la copii, raportate în 2016 în Bistriţa-Năsăud, cele mai multe au fost înregistrate la bebeluşi cu vârsta de până la un an, iar 55 dintre ele au apărut într-o singură comună, situată la graniţa cu judeţul Cluj, potrivit datelor comunicate, ieri, de către şeful adjunct al DSP Bistriţa-Năsăud, Doina Petri. Specialiștii de sănătate publică spun că medicii de familie au reuşit să ţină sub control epidemia de rujeolă astfel încât aceasta să nu se răspândească, însă nu i-au putut împiedica pe romii nomazi să se stabilească în alte localităţi sau chiar să părăsească ţara. În judeţ, există aceste comunități în care copiii nu figurează pe listele medicului de familie şi, ca urmare, nici nu sunt nevaccinați.

Sincope în distribuţia vaccinului

După ce, miercuri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că în România este epidemie de rujeolă, acuzând campaniile antivaccinare, mai mulţi părinţi s-au plâns pe forumurile de socializare că nu şi-au putut imuniza copiii din cauza lipsei vaccinului ROR (n.r. - împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei).

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu, susţine, însă, că nu există probleme cu distribuţia acestui vaccin: “Au existat sincope, dar nu au fost sincope majore. Există suficient vaccin pentru imunizarea tuturor copiilor de 1 an şi 7 ani”

Acesta a mai precizat, totodată, că Legea vaccinarii se află pe circuitul de avizări în minister, iar în curând va fi pusă în dezbatere publică. “Va exista obligaţia ca vaccinurile să fie tot timpul în stoc, astfel încât copiii să nu rămână nevaccinaţi”, spune Popescu.

Aproximativ 380.000 de doze de vaccin ROR sunt disponibile în prezent, acestea fiind suficiente pentru toţi copiii care trebuie vaccinaţi, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sanatatii, Valentin Popescu.

Rujeola (sau pojarul, după cum este cunoscută popular) este o boală infecțioasă virală, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată. Potrivit medicilor, încă de la primele simptome, părinții trebuie să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia și prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul. Singura modalitate de prevenire a rujeolei, la fel ca şi în cazul oreionului și al rubeolei, este vaccinarea cu vaccinul ROR.

×
Subiecte în articol: rujeola