În contextul în care România ocupă primul loc în Europa în privinţa îmbolnăvirilor și a deceselor provocate deTBC, autorităţile anunţă că 75.000 persoane vor beneficia de un program de prevenire, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, printr-un proiect finanțat din fonduri europene.
Propus de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, proiectul propune, printre altele, formarea a 560 specialiști pentru aplicarea unor metode rapide de diagnostic, îmbunătățirea ratei de diagnostic a cazurilor de tuberculoză sensibilă, încurajarea tratamentului medical și de suport al cazurilor de tuberculoză. Practic, prin acţiuni de depistare precoce și active în rândul grupurilor vulnerabile, simultan cu îmbunătățirea controlului infecției în unitățile sanitare și laboratoare, cazurile de îmbolnăvire vor fi depistate mai devreme și, astfel, va fi prevenită transmiterea continuă a tuberculozei. Acest program completează proiectul pe care Ministerul Sănătății îl dezvoltă, tot pentru combaterea TBC, cu sprijinul fondurilor norvegiene și care presupune testarea altor 15.000 persoane și asigură tratament și suport social pentru 600 bolnavi, potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea.
„Sunt încrezătoare că fondurile europene alocate vor duce la scăderea incidenței tuberculozei în România, că vor fi identificate în timp util cât mai multe cazuri și vor fi tratați cei afectați”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, care a semnat contractul de finanțare pentru acest proiect.
68 de milioane de lei este valoarea totală a Proiectului „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament”, finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (POCU), Axa prioritară 4. Incluziunea socială și combaterea sărăciei.