Toţi ştim că fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică. Medicii ne recomandă să mâncăm în fiecare zi cel puţin 5 porţii de legume şi fructe. Dar pentru ca acestea să ne şi aducă beneficiile aşteptate, ele trebuie păstrate proaspete. Există totuşi anumite legume şi fructe care, deşi toată lumea face asta, nu trebuie păstrate la frigider.
Cel mai bun exemplu sunt roşiile. Păstrate la rece, acestea îşi pierd din aromă. Depozitarea lor la temperaturi sub 12˚C le inhibă abilitatea de a genera substanţe care contribuie la menţinerea aromei şi a savorii. Ele trebuie ţinute pe un raft, în bucătărie, dar numai într-un strat, nu unele peste altele. Lipsa de aer duce la accelerarea coacerii şi de aceea se strică repede.
Nici fructul de avocado nu se păstrează în frigider. Se coace şi se strică mai repede. Dacă îl cumpăraţi foarte tare, se poate accelera coacerea plasându-l într-o pungă maro, împreună cu un măr. După ce e tăiat, avocado trebuie păstrat la frigider. Miezul expus la aer se înnegreşte.
Merele şi perele
Mai multe fructe, printre care se numără merele, perele sau kiwi, vor rămâne mai mult timp proaspete dacă sunt păstrate departe de frigider. Acestea pot ajuta alte fructe şi legume din jurul lor să se coacă, deoarece eliberează un gaz natural numit etilen. Fructele cu sâmbure, merele, perele şi kiwi se păstrează pe rafturi, în bucătărie.
Ce trebuie păstrat la rece
Frunzele de salată din pungi vor începe să se ofilească odată ce pungile sunt tăiate. Pentru a preveni aceasta, puneţi frunzele în recipiente vidate sau în recipient care să aibă puse la suprafaţă şerveţele de hârtie. De asemenea, legumele verzi, castraveţii şi fasolea, morcovii, căpşunele, citricele, strugurii şi ciupercile se păstrează mai bine la rece. Pentru ca fructele şi legumele să nu se coacă prea mult, nu le depozitaţi la grămadă, sau unele cu altele, fiindcă acest lucru accelerează coacerea şi stricarea lor.