x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Galaţi: candele la morminte, în noaptea de Înviere

Galaţi: candele la morminte, în noaptea de Înviere

de L. Budin    |    21 Apr 2020   •   10:35
Galaţi: candele la morminte, în noaptea de Înviere

Preotul paroh din satul Moscu, judeţul Galaţi, a îndemnat doi voluntari să aprindă candele la toate mormintele din cimitir, în noaptea de Înviere. A cinstit astfel nu doar dorinţa celor vii, ci şi memoria celor răposaţi.

„Cum să nu mă plec până la pământ, în fața dumneavoastră, iubiții și mult prețuiții mei fii și fiice duhovnicești?”, a scris după aceea preotul paroh Ionuţ Iordache, pe pagina lui de Facebook. „La Praznicul Învierii de anul acesta ați primit o grea ascultare: să stați departe de Sfânta Liturghie din biserica satului, departe de părintele duhovnicesc, departe de mormintele celor răposați ai noștri și poate cel mai dureros, departe de împărtășirea cu Sfintele Taine. S-au adăugat și altele, la fel de dureroase, dar le-ați primit fără cârtire”.

Deşi slujba de Înviere s-a făcut fără enoriaşi, preotul spune că a simţit cum toată comunitatea îi este alături. „Pentru unii ar părea că slujba din noapte am făcut-o singuri, doar noi, slujitorii bisericii. Dar n-a fost așa. Aproape trei ceasuri v-am pomenit pe toți la Sfânta Liturghie”.

 

Alături, în rugăciune

Deşi aparent pustie, biserica a fost încăpătoare, spune parohul. Pentru că, în rugăciune, i s-au alăturat şi cei trecuţi la cele veşnice, şi cei vii, care ar fi vrut să vină să ia Lumină, ca în fiecare an. „V-am simţit cum aţi venit fiecare dintre dumneavoastră”, a adăugat preotul. „Unii din curțile caselor, de unde ascultați slujba cu candelele aprinse în mâini, (...) alții v-ați alăturat de peste mări și țări. (...) Credeam că o să fie un praznic trist, dar rugăciunea și nădejdea au alungat întristarea”.

 

Stele pe cerul sufletului

După slujbă, preotul a poposit un timp în cimitir. „Era noapte, stelele luminau în jur, dar mai multă lumină era jos, printre morminte. Ore în șir, doi voluntari, oameni extraordinari, au pus la fiecare cruce o candelă și o rugăciune. Ce bucurie că li s-a vestit și lor Învierea!”. În încheierea mesajului său către dreptcredincioşi, parohul le-a urat localnicilor sărbători binecuvântate. 

La rândul său, Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, i-a transmis preotului cuvinte de laudă, pentru că a aprins stelele „pe cerul sufletesc al oamenilor”.

 

„Trăim cu credință, sădim speranță pentru a primi iubire. Iubirea cerului, ce se revarsă din belșug peste fața întregului pământ”.

Ionuţ Iordache, preot

 

Credit: Facebook Ionuţ Iordache

×