x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul a aprobat înființarea unui cloud guvernamental. Datele cetățenilor vor fi stocate online

Guvernul a aprobat înființarea unui cloud guvernamental. Datele cetățenilor vor fi stocate online

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2023   •   17:30
Guvernul a aprobat înființarea unui cloud guvernamental. Datele cetățenilor vor fi stocate online

Datele cetățenilor români vor fi stocate pe un cloud guvernamental. În acest sens, guvernul a aprobat o hotărâre pentru reglementarea înființării spațiului virtual.

Proiectul va beneficia de o investiție de circa 561 de milioane de euro, fără TVA. Peste 30 de instituții vor fi prezente pe platformă până în 2026.

"Ieri a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind ghidul de guvernanță a platformei de cloud guvernamental. Vorbim de 561 de milioane de euro și de peste de 30 de aplicații migrate în viitorul cloud guvernamental. 25 de aplicații deja existente și 5 noi aplicații ce vor fi în 4 centre de date noi", a anunțat Eduard Mititelu, subsecretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Primele instituții din cloud vor fi cele din administrația publică centrală. 

Platforma are trei elemente importante. Fiecare accesare a datelor cetățenilor va fi înregistrată iar persoana vizată va primi o notificare pentru ca aceasta să știe când un funcționar vizualizează informații despre ea. Ultimul element este API Gateway prin care se va realiza interoperabilitatea. 

Totodată, atunci când persoana primește notificarea și află că nu a solicitat accesarea datelor poate face plângere. 

Infrastructura va fi realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale iar cel de administrare a aplicațiilor de către Autoritatea pentru Digitalizare a României.

"Deci vom avea și o creștere a nivelului de securitate, vom avea și o eficientizare a banului public şi primii pași pentru interoperabilitate", a precizat  Eduard Mititelu, subsecretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării la News Hour with CNN de la Antena3CNN. 

×