x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Harghita: Pompierii şi localnicii intervin în comuna Ciumani unde râul Mureş iese din matcă

Harghita: Pompierii şi localnicii intervin în comuna Ciumani unde râul Mureş iese din matcă

03 Iun 2016   •   10:08
Harghita: Pompierii şi localnicii intervin în comuna Ciumani unde râul Mureş iese din matcă
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Pompierii militari şi civili, dar şi localnicii intervin în comuna Ciumani din judeţul Harghita şi pun saci cu nisip pe marginea râului Mureş, pentru a împiedica ieşirea acestuia din matcă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat că la faţa locului se află două echipaje de la Detaşamentul de Pompieri din Gheorgheni, dar şi pompieri voluntari şi localnici, care pun saci cu nisip la capetele unui pod peste râul Mureş, pentru a împiedica revărsarea acestuia. Ulterior se va continua acţiunea de scoatere a apei din curţile şi pivniţele oamenilor, care au fost inundate joi seara, în urma ploilor abundente care au dus la scurgeri de pe versanţi.

Potrivit ultimelor evaluări, au fost inundate 512 pivniţe, 196 de anexe gospodăreşti şi 565 de grădini şi au fost acoperite cu apă aproape o mie de hectare de teren agricol.

Primarul comunei Ciumani, Marton Laszlo-Szilard, a declarat pentru AGERPRES că a reînceput să plouă de la primele ore ale dimineţii şi acum forţele de intervenţie de concentrează pe ridicarea unui baraj pe râul Mureş, pentru a împiedica revărsarea acestuia.

'Avem probleme cu Mureşul, care pe alocuri a ieşit din albie. Punem saci de nisip, facem ce se poate, intervenim cu motopompe. Suntem aici vreo sută de oameni, Mureşul e prioritar acum şi apoi mergem să scoatem apa din pivniţele oamenilor', a declarat pentru AGERPRES primarul Marton Laszlo-Szilard.

Purtătorul de cuvânt al ISU, Alina Ciubotariu, a mai precizat că traficul feroviar între Miercurea Ciuc şi Comăneşti rămâne închis, după ce, joi seara, torenţii formaţi pe versanţi au acoperit cu aluviuni şi cu apă calea ferată, între localităţile Lunca de Mijloc şi Ghimeş. Apa a spălat terasamentul căii ferate şi acum pompierii şi specialiştii CFR acţionează pentru remedierea problemei.

În judeţul Harghita a reînceput să plouă vineri dimineaţă, localnicii din mai multe localităţi mobilizându-se pentru îndepărtarea aluviunilor aduse de torenţi în zona podurilor şi podeţelor. De asemenea în unele comune localnicii au fost anunţaţi de reprezentanţii primăriei să fie pregătiţi pentru că există risc de inundaţii.

Potrivit informaţiilor ISU Harghita, până vineri seara, la ora 18.00, s-a instituit cod roşu de inundaţii pe cursurile de apă din Bazinele Hidrografice Râul Negru, Râul Trotuş şi Râul Bistriţa.

×
Subiecte în articol: inundatii in hargita