x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Iaşi: Trupurile salvatorilor SMURD vor fi aduse în ţară vineri după-amiază

Iaşi: Trupurile salvatorilor SMURD vor fi aduse în ţară vineri după-amiază

03 Iun 2016   •   13:01
Iaşi: Trupurile salvatorilor SMURD vor fi aduse în ţară vineri după-amiază

Un echipaj format din cinci medici, trei asistenţi medicali şi reprezentanţi ai ISU se va deplasa în Republica Moldova pentru a repatria trupurile celor patru salvatori SMURD care şi-au pierdut viaţa în timpul unei intervenţii cu elicopterul efectuate joi în ţara vecină.

Diana Cimpoeşu, coordonatoul UPU-SMURD din cadrul Spitalului Sfântul Sipridon Iaşi, a declarat vineri dimineaţa că rămăşiţele trupeşti vor fi aduse în cursul după-amiezii la Iaşi. Sicriele cu trupurile neînsufleţite ale medicului Mihaela Dumea, asistentului medical Gabriel Sandu şi comandorului Doru Gavril vor fi depuse în Biserica Sf. Spiridon din Iaşi, iar cel de-al patrulea, cu trupul copilotului Voicu Şocae, va fi dus la Bacău.

'Ceea ce putem face în continuare este să îi aducem acasă şi să facem tot ceea ce se poate face acum pentru ei. Sunt în continuare oamenii noştri dragi, membrii echipei SMURD şi aşa vor fi întotdeauna. E greu să ne închipuim viaţa fără ei, fără o gardă cu Mihaela sau cu Gabi, sau o intervenţie de elicopter fără Doru şi Voicu', a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi.

Ea a spus că a primit sprijin şi din partea municipalităţii ieşene pentru a aduce trupurile salvatorilor morţi din Republica Moldova.

Gabriel Sandu, de 40 de ani, a fost unul dintre cei mai experimentaţi asistenţi medicali în medicina de urgenţă din România, el fiind din 2005 în cadrul SMURD. Soţia acestuia, Clara, este tot asistent medical de urgenţă.

Medicul primar Mihaela Dumea lucra de cinci ani la SMURD Iaşi şi le preda studenţilor, în calitate de asistent universitar, disciplina Medicină de Urgenţă.

Elicopterul prăbuşit, de tip EC 135, a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii în 2014 şi a costat 5 milioane de euro. El se afla la SMURD Iaşi din 2014, ultima inspecţie periodică fiind în 2014.

Unul dintre cei doi piloţi ai elicopterului prăbuşit în Republica Moldova, comandorul Doru Gavril, în vârstă de 53 de ani, avea pese 4.000 de ore de zbor la activ şi o experienţă de 30 de ani. El era comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi.

Cel de-al doilea pilot, căpitanul comandor Voicu Şocae, în vârstă 36 de ani, avea ca experienţă peste 1.480 de ore de zbor.

Aceasta este a doua tragedie de acest gen din ultimii 10 ani la SMURD Iaşi. În luna ianuarie 2006 doi piloţi şi două cadre medicale şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul SMURD Iaşi în care se aflau s-a prăbuşit în apropierea aeroportului. Elicopterul, de tip Eurocopter EC 135, s-a prăbuşit la 10 minute după decolare, la un kilometru şi jumătate de turnul de control al Aeroportului, în apropierea Unităţii de Jandarmi.

În accident şi-au pierdut viaţa pilotul Valentin Stănescu, de 39 de ani, copilotul Augustin Toma, de 38 de ani, ambii angajaţi ai MAI, precum şi medicul Liliana Puiu, de 36 de ani, şi asistentul medical Mioara Hăuţă, de 30 de ani, de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi. Accidentul a avut loc în timpul unui zbor de antrenament. AGERPRES

×
Subiecte în articol: elicopter smurd prabusit