x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Iliescu, la mâna lui Iohannis

Iliescu, la mâna lui Iohannis

03 Apr 2018   •   17:35
Iliescu, la mâna lui Iohannis

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de efectuare a urmăririi penale, în dosarul Revoluţiei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, informează PÎCCJ.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a adresat preşedintelui României o solicitare de exercitare a prerogativelor constituţionale şi legale privind cererea de urmărire penală în legătură cu săvârşirea infracţiunii contra umanităţii (...) faţă de: Iliescu Ion, membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale din 22 decembrie 1989 (...); Roman Petre, membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr.1 din 26 decembrie 1989 (...); Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989 (...)", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Consiliului Frontului Salvării Naţionale, organism „emanat” în timpul Revoluției din 1989, a îndeplinit simultan, pentru câteva zile, rolul de guvern și parlament. Ion Iliescu, președintele Frontului, a devenit pe 27 decembrie șef al statului.

Solicitarea de ieri a procurorului general se întemeiază pe prevederile constituţionale şi legale privind răspunderea membrilor guvernului - în care se arată că numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, și pe decizia Curţii Constituţionale nr. 270 din 10 martie 2008 - în care CCR s-a pronunțat asupra unui conflict juridic de natură constituțională izbucnit în momentul în care Președintele a cerut urmărirea a patru foști miniștri care erau în același timp și paralamentari: Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru și Codruț Sereș.

Petre Roman are un

„sentiment de revoltă”

Fostul premier Petre Roman consideră "revoltătoare" şi "extrem de surprinzătoare" cererea procurorului general Augustin Lazăr în ceea ce îl privește, susţinând că în perioada invocată nu avea nicio calitate astfel încât să poată influenţa acţiuni militare.

"Dacă în zilele acelea au fost acţiuni militare, ce calitate aveam eu ca să pot influenţa asemenea acţiuni militare? Absolut niciuna! Eram nimeni în perioada respectivă. Nu aveam niciun fel de funcţie, de nicio natură, abia în 27 decembrie am ajuns prim-ministru al României. Acesta este primul punct. În al doilea rând, au fost acţiuni militare şi am fost, spre exemplu, în seara de 21 decembrie unul dintre cei care au supravieţuit unor acţiuni militare de represiune. 39 de camarazi în zona Pieţei Universităţii au fost ucişi, au fost şi la Timişoara. Toate aceste operaţiuni militare în care eu puteam să-mi pierd viaţa cum pot fi într-un fel sau altul corelate cu ceea ce se spune în această cerere de urmărire penală? De aceea spun că este cu totul şi cu totul revoltător şi chiar absurd, dacă nu cumva este vorba de o vastă manipulare, pentru că eu nu aveam în niciun fel nicio calitate ca să intervin în vreun fel în ceea ce au fost ordinele militare, cele care au condus la nenorocirea, tragedia celor morţi, în special celor dinainte de 22 decembrie şi după 22 decembrie 1989. Nu văd niciun fel de referire la cercetarea penală privindu-i pe aceia care, din interiorul unităţilor militare, au dat ordinele respective, care au dus la acţiunile militare“, a declarat Petre Roman pentru Agerpres.

Fostul prim-ministru nu a dorit să comenteze faptul că cererea procurorului general îi vizează şi pe Ion Iliescu şi pe Gelu Voican Voiculescu.

Procurorul militar Marian Lazăr declara, într-o conferinţă de presă, că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.

Insist şi spun că este o cerere (a procurorului general n.n.) pe care o resping categoric şi pe care o consider extrem de surprinzătoare, ca să nu zic foarte dubioasă din punctul de vedere al motivaţiilor sale

Petre Roman

×
Subiecte în articol: iliescu dosar penal