x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Importanța unui curs de prim ajutor

Importanța unui curs de prim ajutor

21 Noi 2022   •   17:56
Importanța unui curs de prim ajutor
Sursa foto: pixabay.com

Acordarea primul ajutor poate face diferența între viață și moarte. Lucrurile sunt clare atunci când problemele apar pe pământ, dar în aer situația este cu atât mai complicată. Personalul aeronautic trebuie să fie instruit pentru a putea acorda primul ajutor, astfel încât să știe ce are de făcut în diverse împrejurări.

 

Stopul cardio-respirator, pierderea stării de conștiență, hemoragii, luxații sau entorse, arsuri, înec - toate acestea sunt situații în care se poate acorda primul ajutor pentru ca victimele să supraviețuiască. Câteva secunde pot conta enorm. Șansa la viață poate să atârne de un fir de ață, în acest caz, de acordarea primului ajutor. Când problemele apar la înălțime, pe durata unui zbor cu avionul, lucrurile sunt ceva mai complicate. Personalul aeronautic trebuie să știe să acorde primul ajutor, în cazuri deosebite, dar nu trebuie uitat faptul că în aer, corpul se comportă diferit, iar reacțiile de răspuns pot fi surprinzătoare. 

Salvarea vieților 

Un curs de prim ajutor este esențial pentru personalul aeronautic, astfel încât angajații să știe să acționeze în cazurile aeromedicale, pentru acordarea primului ajutor la bordul aeronavei. Cursurile inițiale, trebuie completate de cele recurente, recomandarea fiind pentru posesorii de licențe clasa 1, clasa 2, dar și pentru echipajul de cabină. 

Rapiditatea intervenției și cunoștințele solide pot salva viețile pasagerilor în situații diverse, împiedicând producerea unei tragedii. 

Îngrijire imediată

Un curs de prim ajutor este un instrument excelent pentru formarea persoanelor în ceea ce privește acordarea îngrijirilor medicale imediate producerii unui accident sau a unei boli, până la sosirea personalului medical de specialitate. 

Prevenirea înrăutățirii problemelor

O persoană care nu știe să acorde primul ajutor, dar își dorește să fie un sprijin în situații extraordinare, poate să facă mai mult rău decât bine. Sunt momente în care tocmai faptul că nu se intervine cu nimic, menține stabilă victima. 

Recunoașterea simptomelor și a manifestărilor de bază ale unui accident sau boală înseamnă existența pregătirii medicale minimale. 

Gestionarea evenimentului

Este vital comportamentul și modul de acțiune al persoanelor care vor să acorde primul ajutor. Panica nu ajută, ci va înrăutăți situația. 

Reacția trebuie să fie de calmare a celor din jur. Uneori familia, prietenii, anturajul victimei pot interveni și agrava stare de sănătate a celui suferind, când nu lasă pe nimeni să se apropie pentru o evaluare preliminară. 

Utilizarea materialelor aflate la îndemână

Trusa de prim ajutor nu trebuie să lipsească din locuințe, din mașină și nici de la bordul unei aeronave. Dar ce se întâmplă când cutia nu are ce trebuie? Improvizați. La un curs de prim ajutor puteți învăța cum să utilizați tot ceea ce este în trusa de prim ajutor, în funcție de situație, dar și ce puteți folosi din lucrurile aflate la îndemână. În plus, este fundamental să puteți pune în funcțiune defibrilatorul extern automat, care poate salva viața celui suferind. 

Ajutor în orice situație

Un curs de prim ajutor nu este util doar la locul de muncă, ci și în viața de zi cu zi. În orice moment apar situații neprevăzute, în care cei dragi nouă au nevoie de susținere. Dexteritatea pentru acordarea primului ajutor este extrem de importantă, când accesul la ajutorul medical de specialitate nu poate fi rapid. 

Siguranța proprie

Un curs de prim ajutor încurajează formarea deprinderilor sănătoase, de grijă sporită față de propria persoană. Acesta este motivul pentru care cursul are dublă utilitate, aceea ce conștientizare a ajutorului pe care îl puteți oferi propriei persoane, dar și celor din jur. 

Un grad crescut de siguranță determină persoanele care urmează un curs de prim ajutor să fie mai atente, reducându-se numărul accidentelor și frecvența de apariție a acestora. 


 

Participarea la cursuri de prim ajutor nu trebuie să fie condiționată de obținerea unui certificat necesar la locul de muncă. Cursurile de prim ajutor sunt vitale pentru protecția propria persoanei, dar și pentru ajutorul semenilor, în situații deosebite. Pentru domeniul aeronautic, cursurile de prim ajutor sunt cu atât mai importante, cu cât viețile a sute de pasageri depind zilnic de câțiva oameni, ce trebuie să fie bine instruiți.

×