x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Criza vaccinului hexavalent, rezolvată

Criza vaccinului hexavalent, rezolvată

de Monica Cosac    |    14 Sep 2016   •   19:00
Criza vaccinului hexavalent, rezolvată
Sursa foto: Sonar512/Getty Images/iStockphoto

După mai multe luni în care vaccinul hexavalent a lipsit din cabinetele medicilor iar imunizarea bebeluşilor a fost amânată, serul necesar imunizării copiilor va ajunge, în sfârşit, la micii pacienţi. Procedura de atribuire a contractului privind vaccinul hexavalent a fost finalizată la începutul acestei săptămâni, a anunţat, ieri, Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, doze urmând să ajungă la pacienţi în cel mult 20 de zile.

Potrivit ministului Sănătăţii, odată cu adoptarea legii vaccinului vor putea fi asigurate stocuri de rezervă, astfel încât să nu mai apară sincope în aprovizionarea cu serul care protejează bebeluşii de şase boli ce pot fi mortale. “Ieri (n.r. - luni) s-a finalizat licitaţia pentru vaccinul hexavalent. Probleme au fost cu furnizorul, care avea probleme financiare. Vom promova legea vaccinului, aşa vom asigura stocuri de rezervă. Lipsa de încredere şi dezamăgirile au dus la nevoia de a face reguli şi mai stricte”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, la evenimentul ZF Pharma Summit 2016. Acesta a subliniat, însă, că “regulile nu pot înlocui bunăvoinţa şi competenţa”.

Vaccinul face parte din schema obligatorie de imunizare și este administrat, gratuit, copiilor. Cu toate acestea, foarte mulţi părinţi au fost puşi pe drumuri, de la începutul acestui an, medicii de familie reprogramând vaccinarea copiilor din cauza lipsei dozelor de ser din cabinete.

255.000 de doze, prin Unifarm

La finalul lunii august, Ministerul Sănătăţii a reziliat contractul-cadru încheiat cu doar câteva luni în urmă cu Polisano, după ce compania a anunţat că nu îşi va mai putea respecta obligaţiile de a livra dozele de vaccin. Totodată, s-a decis, prin procedură de urgenţă, atribuire contractului-cadru Unifarm, companie aflată în subordinea Ministerului Sănătății şi prin care se asigură medicamentele necesare programelor naționale de sănătate organizate și finantate de acest minister.

Deşi, la momentul respectiv, se anunţa achiziția a 120.000 de doze de vaccin hexavalent,  potrivit declaraţiilor unor oficiali din cadrul ministerului Sănătăţii, preluate de presă, este vorba despre 255.000 de doze de vaccin, iar în caietul de sarcini este prevăzut faptul că acestea trebuie să ajungă la pacienţi în cel mult 20 de zile.

Vaccinul hexavalent se administrează copiilor la două, patru şi 11 luni, şi îi protejează pe aceştia împotriva difteriei, tetanosului, a tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi a hepatitei B, toate acestea fiind boli foarte grave și, unele, mortale.

Sute de bebeluşi au fost vaccinaţi cu întârziere, doar în ultimele luni, din cauza lipsei vaccinului

×