x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social În ultimul deceniu, peste 21.000 de asistenţi medicali au mers în străinătate să lucreze

În ultimul deceniu, peste 21.000 de asistenţi medicali au mers în străinătate să lucreze

17 Iul 2022   •   10:10
În ultimul deceniu, peste 21.000 de asistenţi medicali au mers în străinătate să lucreze

Mai bine de 21.000 de asistenţi medicali români lucrează în sistemele sanitare din străinătate, dintre care cei mai mulţi au ales Marea Britanie, Italia sau Germania pentru a-şi practica meseria, arată datele transmise de organizaţia OECD, la solicitarea ZF.

Specialiştii OECD menţionează că au luat în calcul datele de emigrare pentru asistenţii români, însă acoperirea din fiecare ţară este limitată la statele care şi trimit date, aşadar este posibil să fie mai multe state ca destinaţie pentru asistenţii pregătiţi în România.

Lipsa de asistenţi medicali este deja o problemă mai mare pentru unităţile medi­cale, private sau de stat, decât lipsa medicilor. Iar salariile crescute de la stat odată cu 2018 au pus o presiune şi mai mare pe sistemul privat, care se luptă cu statul pentru personalul mediu.

Cele mai importante ţări în care au ajuns asistenţii români după numărul de persoane sunt Marea Britanie, cu peste 8.300 de asistenţi români, urmată de Italia, cu peste 5.600 de oameni şi Germania, cu peste 4.500 de asistenţi pregătiţi în sistemul medical din România.

Numărul asistenţilor medicali în siste­mul public a ajuns la peste 87.000 în 2020, în creştere constantă în ultimii ani, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Ală­turi de aceştia, în sistemul medical privat mai lucrează peste 50.000 de asistenţi medicali. Plecările din ţară din ultimul deceniu repre­zintă astfel 15% din numărul total de asistenţi medicali din prezent din România.

Nevoia de a instrui asistenţi medicali a determinat reţeaua Regina Maria, al doilea jucător privat din piaţa de sănătate, să înfiinţeze în 2019 compania RM Education Services, prin care vrea să îi instruiască pe asistenţii medicali, în contextul lipsei de personal din spitale.

(sursa: Mediafax)

×