x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Începe returnarea donaţiilor pentru “Cuminţenia Pământului”

Începe returnarea donaţiilor pentru “Cuminţenia Pământului”

de Cristian Anton    |    26 Oct 2017   •   16:07
Începe returnarea donaţiilor pentru “Cuminţenia Pământului”
Sursa foto: Adrian Manolache

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a anunţat că a demarat procedurile premergătoare pentru restituirea donaţiilor efectuate în cadrul subscripţiei publice cu scopul achiziţionării sculpturii ”Cuminţenia Pământului”. Termenul limită până la care poate fi depusă cererea de restituire, pentru situaţiile care presupun transmiterea unei astfel de cereri, este 31 octombrie.

Potrivit MCIN, persoanelor care au donat folosind următoarele mijloace, le va fi restituită suma donată fără a fi necesare alte proceduri: prin virament (ordin de plată în lei/dispoziţie de transfer valutar intrabancar şi interbancar); donaţii prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro cu plată prin card bancar; transfer bancar electronic (internet banking); prin SMS, informează news.ro. Persoanele care au donat prin depunere de numerar la sediile instituţiilor de credit şi prin mandat poştal trebuie să trimită la adresa donatii@cultura.ro, până la data de 31 octombrie, o cerere de restituire, însoţită de copii ale documentelor de plată şi de documente justificative sau dovada depunerii sumei solicitate. Aceeaşi procedură este valabilă şi pentru persoanele care, din diferite motive, nu mai deţin contul bancar din care au efectuat donaţia şi doresc restituirea sumei într-un alt cont.

Potrivit hotărârii de Guvern 1016/2016, articolul 2, sumele de bani provenind din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă, neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate către Ministerul Culturii, urmând a fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie mobilă.

Proprietarii sculpturii “Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Românii au donat doar 1,1 milioane euro

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională “Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului", iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Demersul guvernamental pentru achiziţia capodoperei lui Brâncuşi s-a dovedit a fi un eşec lamentabil, care a stârnit controverse ample în societatea civilă

×
Subiecte în articol: cumintenia pamantului