x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social INHGA:Debitele râurilor, în creştere săptămâna viitoare!

INHGA:Debitele râurilor, în creştere săptămâna viitoare!

03 Iun 2018   •   11:04
INHGA:Debitele râurilor, în creştere săptămâna viitoare!

Debitele râurilor vor fi, în general, în creştere datorită precipitaţiilor prognozate, în timp ce debitul Dunării se va situa cu aproximativ 1.800 -2.000 mc/s sub media multianuală a lunii iunie, conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, valabilă în perioada 3 - 9 iunie 2018.

 

Potrivit hidrologilor, în primele două zile ale intervalului de prognoză debitele medii zilnice vor fi în creştere pe râurile din Maramureş, Crişana şi Banat ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi relativ staţionare pe celelalte râuri. De asemenea, în următoarele două zile, debitele vor fi, în general, în creştere ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă, prognozate şi propagării. În ultimele zile ale intervalului, debitele vor fi în creştere prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari şi în scădere pe celelalte.

"Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din vestul, sud-vestul, nordul şi centrul ţării şi zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, izolat mai însemnate cantitativ", arată INHGA.

În cazul fluviului Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele două zile până la valoarea de 4.400 mc/s, apoi staţionar cu tendinţă de creştere până la valoarea de 4.600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în scădere, exceptând a doua parte a intervalului când vor fi în uşoară creştere pe sectorul Gruia - Corabia. AGERPRES

×