Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a demarat o anchetă, ieri, la cel mai mare spital oncologic din ţară, Institutul Oncologic Bucureşti (IOB). Aceasta vizează contractele de achiziţii de soluţii dezinfectante pe care unitatea medicală le-a încheiat cu firma Hexi Pharma, aflată în centrul scandalului dezinfectanţilor diluaţi. Directorul IOB susţine că procedurile de achiziţii au fost corecte.
În urma unor informaţii apărute în mass-media, potrivit cărora Dan Condrea, şeful Hexi Pharma, ar câştiga foarte mulţi bani din sistemul sanitar şi cu o altă firmă, de această dată de curăţenie, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a dispus efectuarea unui control privind “contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, în care, de asemenea, se precizează că “ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti”. Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General.
Omul de afaceri Dan Condrea este acţionar în şase firme active, printre care şi Medical Cleaning SRL, care face curăţenie în câteva spitale importante din Bucureşti şi din ţară. Potrivit unei anchete euractiv.ro, Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), şi este pe cale să obţină un contract de curăţenie pe trei ani, în valoare de șapte milioane de lei, caietul de sarcini al achiziţiei fiindu-i favorabil.
De partea cealaltă, Dan Straja, managerul IOB, spune că Departamentul de Achiziţii a efectuat corect toate procedurile pentru serviciile de curăţenie, iar ancheta Corpului de Control este binevenită pentru a lămuri “anumite aspecte controversate apărute în presă”.