x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Legea vaccinării scoate oamenii în stradă

Legea vaccinării scoate oamenii în stradă

de Monica Cosac    |    03 Mar 2020   •   11:23
Legea vaccinării scoate oamenii în stradă

Zeci de oameni au protestat, ieri, în fața Parlamentului României, în contextul în care în Comisia de Sănătate de la Camera Deputaţilor se dezbate proiectul de lege care ar putea introduce vaccinarea obligatorie. În contextul epidemiei de coronavirus, acest proiect legislativ ar putea fi adoptat în procedură de urgenţă.

Astfel, un număr de opt vaccinuri ar urma să devină obligatorii în cazul copiilor din România. Protestatarii sunt nemulţumiţi de introducerea obligativităţii vaccinării şi spun că fiecare are dreptul să decidă dacă acceptă sau nu un vaccin, precum şi faptul că un act medical nu poate fi impus. „Nu doresc să fiu vaccinată obligat, vreau să fie dreptul la alegere. Vreau ca fiecare om să decidă dacă vrea să se vaccineze din proprie iniţiativă”, a spus un protestatar, citat de mediafax.ro

 

Suporterii proiectului: Copiii, protejați de deciziile iraționale ale părinților

Pe de altă parte, Coaliția România Sănătoasă, din care fac parte mai multe organizaţii neguvernamentale, a publicat o scrisoare deschisă în care subliniază că „obligativitatea vaccinării protejează copiii de deciziile iraționale ale părinților” şi, totodată, protejează adulții vulnerabili de riscul reprezentat de cei nevaccinați admiși fără restricții în locuri publice. „Într-o țară în care vaccinarea este optională și propaganda antivaccinare curge continuu, vor muri copii din cauze preventibile, în fiecare săptămână”, avertizează asociaţia Mame pentru Mame.

Proiectul Legii Vaccinării, care a generat foarte multe controverse în ultimii ani, a fost aprobat de Senat, în 2017, dar este, practic, blocat, de mai bine de doi ani, la Comisiile parlamentare de specialitate din Camera Deputaților. Documentul prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. 

×