x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Lovitură dură pentru șoferi! Se măresc amenzile de circulație

Lovitură dură pentru șoferi! Se măresc amenzile de circulație

01 Noi 2017   •   12:21
Lovitură dură pentru șoferi! Se măresc amenzile de circulație

Amenzile de circulaţie cresc, de la 1 ianuarie 2018. Asta, după ce Guvernul a anunţat, în şedinţa de joi, 26 octombrie, că salariul minim brut pe economie va creşte în 2018 de la 1.450 lei la 1.900 lei. Amenzile de circulaţie vor creşte pentru că valoarea unui punct de amendă se calculează în funcţie de salariul minim.

Potrivit legislaţiei rutiere, un punct de amendă – care este diferit de punctul de penalizare – pentru încălcarea regulilor de circulaţie reprezintă 10% din valoarea salariului minim. Din februarie 2017, când guvernul a decis ultima majorare a salariului minim brut, la 1.450 de lei, valoarea punctului de amendă a crescut la 145 de lei.De la 1 ianuarie 2018, după noul salariu minim brut, punctul de amendă va fi 190 de lei. Codul rutier grupează sancţiunile, aproape 170 la număr, în patru clase.

Cele mai mici amenzi, cele aplicabile clasei I de sancţiuni, ca vorbitul la telefon, faptul că nu aţi semnalizat, sau nepurtarea centurii de siguranţă, ajung la 570 de lei (2 sau 3 puncte amendă).

Cele mai mari amenzi aplicate persoanelor fizice sunt din clasa IV, şi ajung la 20 de puncte-amendă, adică 2.900 de lei. Aici intră, spre exemplu, cei care conduc o maşină a cărei Inspecţie Tehnică Periodică a expirat, cei care intră pe drumurile modernizate cu noroi pe roţi, cei care transportă copii mai mici de 12 ani pe locurile din faţă sau cei care conduc o maşină care nu are montate una dintre cele două plăcuţe de înmatriculare.

×
Subiecte în articol: amenda circulatie