Scandalul apei din București s-a extins, ca și conflictul între instituții. Declarațiile reprezentanților furnizorului Apa Nova au fost în contradicție cu cele ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) și cele ale Ministerului Sănătății, la care s-au adăugat cele susținute de Ministerul Apelor și de compania națională Apele Române. Apa Nova cere o anchetă în legătură cu poluarea cu amoniu a râului Argeș și cere scuze bucureștenilor, însă compania susține în continuare că buletinele de analize arată că nu s-a depășit cantitatea de clor admisă de lege, iar procedura clorinării era absolut necesară, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Scandalul a-nceput în urma poluării cu amoniu a râului Argeş, care a condus la măsura creșterii cantității de clor din apă. Compania Apa Nova cere o anchetă care să arate de ce a crescut cantitatea de amoniu din râul Argeș. Mihai Savin, directorul adjunct al companiei, a declarat, ieri, că există suspiciuni în legătură cu deversarea unor substanţe periculoase în râul Argeș, după ce, inițial s-a spus că problemele au apărut din cauza topirii unei cantități mari de zăpadă, în timp foarte scurt, așa cum au susținut Administraţia Apele Române şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. „Vom înregistra sesizări la toate autoritățile competente pentru a cerceta de unde provine acest amoniu. După ce am analizat variația amoniului pe răul Argeș, nu pare să fie dintr-o încălzire a vremii sau topire a zăpezii. Sunt fluctuații de scurtă durată”, a explicat directorul adjunct Apă Nova, subliniind că pare să fi fost deversări de substanțe nocive în râul Argeș.
Încă o controversă, legată de amoniu
Ministrul Apelor i-a contrazis, însă, pe reprezentanții companiei Apa Nova, spunând că nu a fost poluare cu amoniu pe râul Argeș. „Nu a fost nicio poluare cu amoniu pe Argeș și, prin urmare, niciun motiv pentru ca Apa Nova să acuze Apele Române de acest lucru”, a declarat ministrul Apelor, Ioan Deneș, într-o conferință de presă. Probele prelevate de Administrația bazinală Argeș Vedea în 28 ianuarie arătau, la indicatorul amoniu, 0,796 mg /l, în condițiile în care limita recomandată este de 1 mg / l, iar limita maximă admisă este 1,5 mg/ l, iar probele luate înainte de creșterea debitului pe Argeș arătau o cantitate chiar mai mică de amoniu - 0.509 mg/l, în timp ce Apa Nova reclama o canitate de amoniu de 1,3 mg/ l, care este sub limita maximă admisă. „Administrația Apele Române a decis creșterea debitului pe Argeș din alt bazin, pentru creșterea gradului de diluție”, a mai explicat ministrul.
Încă o anchetă, a Ministerului Sănătății
Tot ieri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că una dintre principalele probleme ale acestui scandal au pornit de la refuzul companiei Apa Nova de a comunica, atât cu instituțiile statului, cât și către populație. „Operatorul ar fi trebuit să anunțe DSP despre o eventuală depășire a anumitor parametri și despre anumite proceduri pe care le-a făcut”, a precizat ministrul. De asemenea, Dorina Pintea a precizat că nu înțelege de ce s-a făcut hiperclorinarea, dacă amoniul era în limitele normale în râul Argeș, așa cum a arătat Ministerul Apelor. „Ministrul Apelor a avut azi o conferință, care ne-a ridicat multe semne de întrebare. Specialiștii spun că există posibilitatea ca apa să aibă o încărcătură bacteriologică foarte mare. Astfel, am cerut informări de la Ministerul Apelor și de la Ministerul Mediului. Sunt mai multe aspecte la care așteptăm răspunsuri. De aceea, după ce vom finaliza ancheta vom face o declarație de presă cu o sinteză cu ceea ce, probabil, ar fi trebuit să știm mai demult”, a mai precizat ministrul Sănătății
Rezultate contradictorii ale analizelor
Mădălin Mihailovici, directorul general al companiei Apa Nova, a declarat că dozarea clorului în apa potabilă se face în funcţie de calitatea apei care intră în sistem, clorul nu este nociv pentru sănătatea oamenilor, iar apa furnizată a fost şi este potabilă. „Totul a plecat de la acea încărcare mare de amoniu pe râul Argeș. Această încărcare mare de amoniu ne-a obligat, conform procedurilor de lucru, să mărim încărcarea cu clor. Cloraminele nu fac nimic rău, nu prejudiciază sănătatea populației absolut deloc. Au un singur inconvenient. Au un miros și pentru aceasta îmi cer scuze în fața bucureștenilor”, a precizat directorul general Apa Nova, care susține că are toate rezultatele analizelor din perioada respectivă 29, 30, 31 ianuarie, care demonstrează că apa a fost în conformitate cu prevederile legale.