x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alertă medicală: Cazuri grave de malaria raportate la românii care au călătorit în Zanzibar

Alertă medicală: Cazuri grave de malaria raportate la românii care au călătorit în Zanzibar

de Redacția Jurnalul    |    30 Ian 2024   •   15:15
Alertă medicală: Cazuri grave de malaria raportate la românii care au călătorit în Zanzibar
Sursa foto: Hepta

Societatea Română de Boli Tropicale și Medicina Călătoriei, împreună cu echipele de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, trag un semnal de alarmă pentru medicii infecționiști și publicul larg în legătură cu riscul malariei în destinațiile tropicale.

În ultima perioadă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” a înregistrat patru cazuri de malarie severă la pacienți care au călătorit recent în Zanzibar. Acest lucru a declanșat preocupări serioase în rândul specialiștilor, care îndeamnă la precauție sporită pentru cei care intenționează să călătorească în zonele endemice.

„Pentru turiștii care călătoresc în destinații ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecțioase și, dacă destinația o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât și a altor afecțiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

Semnele și simptomele malariei sunt variate și pot include febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree și alte manifestări. Diagnosticul precoce este crucial și se realizează prin analize specifice ale sângelui, disponibile în unități medicale specializate.

Întârzierea în prezentarea la medic în cazurile de malarie poate avea consecințe grave, inclusiv decesul. Malaria este o boală transmisă prin înțepătura țânțarului Anopheles în zonele endemice, iar prevenirea și diagnosticul precoce rămân piloni esențiali în lupta împotriva acestei afecțiuni mortale.

Ministerul Sănătății: În atenția turiștilor români care se deplasează în zone tropicale!

Ministerul Sănătății recomandă celor care intenționează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese.

 

 

×
Subiecte în articol: malaria zanzibar