La vârsta la care alţii încă visează cai verzi pe pereţi, ea este mama a 7 copii. Pe întâiul născut l-a avut la 13 ani - pe ultimul, acum un an. Atunci, a fost şi prima oară când a ajuns la medic, când a făcut controalelele pe care le face orice gravidă. La prima ecografie din viaţa ei, a văzut cum îi bate inima fetusului - şi i-au dat lacrimile.
Tânăra mamă din judeţul Braşov locuieşte împreună cu soţul şi cu puzderia de copii într-o singură încăpere. Casa e podită cu pământ, nu e racordată la utilităţi. Coşmelia e cocoţată pe-un deal: când plouă, când ninge, familia rămâne ruptă de restul lumii cu zilele. Nu se încumetă nimeni să ia pieptiş drumul înecat în noroaie.
Poveşti triste
Povestea de mai sus e una din zecile de poveşti adevărate - şi triste - care au impresionat-o pe Silvia Burcea, coordonator al programului „Sănătatea mamei și a copilului în zonele rurale defavorizate”. Programul e iniţiat de Salvaţi Copiii România.
Mama cu 7 copii se numără acum printre beneficiarii organizaţiei. Capul familiei a fost angajat de primăria locală, ca să cureţe strada. Dar, cum veniturile sunt insuficiente, cei de la Salvaţi Copiii aduc periodic ajutoare – pachete cu alimente, suplimente nutritive şi produse de igienă. Membrii organizaţiei vor să le dea celor mici şansa de a merge la şcoală şi la medic.
Un cumul de factori
Programul de susţinere a gravidelor, mamelor şi copiilor din zonele defavorizate a fost iniţiat în 2016 şi, de atunci, sute de minore s-au numărat printre beneficiare. Programul se desfăşoară în 42 de comunităţi din 14 judeţe şi se va extinde anul acesta şi în Tulcea, în două comunităţi.
„Avem multe cazuri de mame adolescente”, spune Silvia Burcea. „Unele au abandonat şcoala înainte de a rămâne însărcinate, altele după. Sărăcia, lipsa educaţiei, lipsa părinţilor, lipsa accesului la informaţie şi la resurse, uneori lipsa de implicare a autorităţilor... E un cumul de factori care duce la aceste statistici nedorite”.
Fără şcoală, fără acte
Silvia Burcea aminteşte şi de o adolescentă de 17 ani, din Argeş, care a născut deja de două ori. A abandonat şcoala şi-şi duce traiul într-o singură cameră, laolaltă cu copiii, concubinul, socrii şi o soră. „În cazurile cu mame minore, întâlnim des astfel de situaţii”, spune Silvia Burcea. „Mai multe persoane care împart aceeaşi casă: nu au toaletă, apă curentă sau electricitate. Nu beneficiază de străzi asfaltate, accesul la orice fel de serviciu fiindu-le îngreunat. Nu au un serviciu stabil, lucrează cu ziua - iar în sezonul rece, când asta nu se mai poate, o duc foarte greu”.
Susţinătorii familiei îşi doresc să muncească, dar, neavând şcoală sau documentele necesare - unii nu au nici măcar carte de identitate! - le e greu să se angajeze. „Noi încercăm să le găsim un loc de muncă, îi ajutăm să obţină actele de care au nevoie şi să le depună, îi înscriem la medicul de familie. Vaccinăm copiii, mergem la control cu gravida”, explică Silvia Burcea.
Din mizerie, la facultate
Sunt şi mame minore care, după ce nasc, vor să reia şcoala - iar cei de la Salvaţi Copiii sunt bucuroşi să dea o mână de ajutor. „Avem cazuri de adolescente pe care le-am consiliat şi care s-au întors pe băncile şcolii. Unele au primit susţinere şi din partea comunităţii: bunica, mama sau soacra s-au oferit să aibă grijă de cei mici cât ele participau la ore”, adaugă coordonatorul de programe.
Un caz de succes: o tânără din Argeş, care a născut la vârsta de 17 ani şi care s-a ambiţionat să-şi ia viaţa în mâini. Cei de la Salvaţi Copiii au convins autorităţile s-o ajute, ca să-şi vadă visul împlinit - iar acum tânăra s-a mutat la Bucureşti, cu tot cu copil şi cu actualul prieten, şi urmează o facultate.
Cu rudele plecate
Multe mame minore au părinţii plecaţi în străinătate. „Unele abandonează imediat şcoala. Din cauza sărăciei, din cauza lipsei unui model familial, ajung să nască la vârsta adolescenţei”, spune Silvia Burcea. În fiecare judeţ există astfel de situaţii.
„În Dolj, avem cazul unei gravide adolescente, care locuieşte cu soacra şi cu fraţii concubinului, acesta din urmă fiind plecat în Belgia, la lucru. Fata a zis că vrea să se întoarcă la şcoală după ce naşte”.
Cazuri de mame minore, care nu au neapărat o situaţie familială precară, se înregistrează şi-n mediul urban, spune Silvia Burcea de la Salvaţi Copiii. Lipsa de informare favorizează situaţiile de acest gen.
„Ajutorul pe care îl oferim în comunităţile sărace e binevenit, fiindcă e o intervenţie personalizată: mergem la faţa locului, informăm, ajutăm şi intermediem relaţia dintre beneficiar şi autorităţi”.
Silvia Burcea, Salvaţi Copiii România